Tartu kavandab viltuse maja remonti

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsi viltuse maja kahjustunud fassaad.
Raekoja platsi viltuse maja kahjustunud fassaad. Foto: Margus Ansu

Talvel ulatuslikke fassaadikahjustusi saanud viltune maja raeplatsil läheb remonti, linnavalitsus eraldas selleks raha reservfondist.


Raekoja platsi viltusele majale ehk Tartu kunstimuuseumi Kivisilla pildigaleriile tegi möödunud lumerohke talv kehva katuselahenduse tõttu palju liiga. Karniisile kogunes jää ning sulamise-külmumise tsüklid lammutasid suure osa karniisist ja Kompanii tänava poolsest fassaadist.

Õnnetuste vältimiseks on linn, kellele maja kuulub, lasknud korduvalt eemaldada lahtisi murenenud savitelliseid ja krohvitükke, viimati aprilli keskel.

Viltuse maja katuse remondiks saab linn kasutada eelarves ette nähtud raha, kuid fassaadikahjustused on nii ulatuslikud, et linnavarade osakond pidi küsima lisa reservfondist.

Eelkalkulatsiooni järgi maksab fassaadi remont 14 200 eurot (222 182 krooni), remontija leidmiseks korraldab linn riigihanke.

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson arvas, et see töö võiks valmis saada juuni lõpuks või juuli alguseks.

Tartu kunstimuuseumi direktor Reet Mark ütles, et karniisilt pudeneb tükikesi endiselt. Kunstimuuseumi ruumid, mis said läbijooksudest kahjustada, kuivavad ja samas hallitavad aegamisi. Hoone sees ei saa enne remondiga algust teha, kui müürid on kuivanud.

Kapitaalremonti vajab näiteks joonistuskogu hoidla, samas ei ole veel selge, kui palju remont maksab ja kes maksab, kas hoone omanik linn või kultuuriministeerium, kelle haldusalasse muuseum kuulub. Kokkulepet veel ei ole, teadis kunstimuuseumi näitusemaja juhataja Reet Pulk-Piatkowska.

Linnavalitsus tegi aga eile reservfondist veel teisegi eraldise selle maja tarvis, täpselt 100 eurot, et soetada fassaadi kaunistamiseks lipud. Hoone kaunistatakse mõlemalt poolt muuseumi logo kujutavate lippudega. Üheksa lipuvarda hoidikut on maja Magistri tänava poolsel küljel, kaks Raekoja platsi poolsel fassaadil ning kaheksa lipuvarda hoidjat Kompanii tänava poolsel küljel.

Muuseumi logo aluseks olnud Ado Vabbe akvarelli «Arlekiin» järgi oleksid lipud valge logo rohelisel ja valge logo punasel pinnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles