Anima peab PÖFFist välja kasvama

Helen Unt
, EKA animatsiooni osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF 2016 - Animated Dreams festivali lõputrall
PÖFF 2016 - Animated Dreams festivali lõputrall Foto: A.Sooaru

Helen Unt, EKA animatsiooni osakonna juhataja: 

«Olen Animated Dreamsi köögipoolega kokku puutunud vaid kaudselt, läbi teiste tegijate. Ikka ja jälle olen erinevatel aastatel erinevatelt põhivedajatelt kuulnud sama: suur PÖFF ei lase olla piisavalt iseseisev, neid piiravad sponsorite ja ma-ei-tea-ega-tahagi-teada-kelle paika pandud paindumatud nõudmised.

Festivali külalised on seda kaudselt ja nurinaga tajunud, aga ometi nad tulevad meile, ka tagasi. Eesti on animariigina omade seas rahvusvaheliselt vägagi tuntud. Seega teatakse ka Animated Dreamsi.

Festival on filmitegijatele eelkõige võimalus suhelda, eesti animategijaid tahetakse ikka ja jälle näha, seega tullakse siia. Festivali sissetöötamine võtab aega, Animated Dreamsil oli kindlasti maailma tuhandete animafestivalide hulgas oma küllaltki eesrindlik koht. Nime muutmine ja olude sunnil kõige koomale tõmbamine teeb kahtlemata raskemaks (või võimatuks) asjaosaliste ponnistused seda hoida ja edasi arendada. 

Igasugune ülevalt poolt algatatud kokkusurumine kultuuri valdkonnas, eriti kultuurihariduses, on meil paraku viimasel ajal tavaks saanud. TÜ maaliosakond pandi kinni, kõik EKA osakonnad peavad olelusvõitlust ruutmillimeetrite pärast uues hoones jne, jne. Aga et see mitmekesisuse õhendamine toimub ka omavahel nii kitsalt filmivaldkonna sees, on kuidagi topeltvalus.

Lühianimafestival peaks Eestis kindlasti olema, aga võib-olla olekski aeg kasvada PÖFFist välja. Juba sellepärast, et siis on huvilistel võimalus kõiki programme vaadata. Praegu on kõik korraga, seega on vaataja sunnitud keskenduma mingile põhihuvile, selmet rohkem näha seda, mis kaudsemalt oma kitsama tegevusega seotud.

Ka PÖFF ise on ju võimsalt kasvanud ja alaprogramme on juurde tulnud. Seega, kui panna alafestivalide seansid enne suure PÖFFi programme, nagu vanasti oli, siis kestaks kogu PÖFF mitu kuud. Võib-olla olekski hea, kui tugevale PÖFFile lisaks oleks eraldi tugev lühianimafestival.

On kuulda olnud unistusi teistsugusest animafestivalist Eestis. Küll see tuleb! Üht-teist juba ju ongi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles