Berliinis toimuvad esmakordselt Eesti filmipäevad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodistseen filmis "Minu näoga onu"
Voodistseen filmis "Minu näoga onu" Foto: Kaader filmist

16.–19. novembrini toimuvad Berliini kinos Sputnik esmakordselt Eesti filmipäevad «Estnisches Filmfest 2017». Nelja päeva jooksul jõuab Berliini kinovaatajateni uute Eesti filmide paremik. Paljud näitamisele tulevad filmid jõuavad Berliini kinno Sputnik vahetult pärast Saksamaa esilinastusi mainekatel festivalidel Hamburgis, Cottbusis, Lübeckis, Mannheim-Heidelbergis ja Leipzigis.

«Eesti filmipidu tutvustab siinsele publikule meie filmikunsti ning aitab sedakaudu ka selgitada eestlaste olemust ja mõttemaailma. Me pole kuigi kergesti tabatavad ning film aitab meie mõtestamisele kaasa,» sõnab Merit Kopli, Eesti kultuuriatašee Saksamaal.

«Eesti filmid on sel sügisel Saksamaal vägagi nähtaval olnud. Oktoobris toimusid traditsioonilised Eesti filmiõhtud Bremenis, Oldenburgis, Kielis, Hamburgis ja Berliinis. Berliinis toimus lisaks ka Eesti dokumentaalfilmiõhtu ning novembri alguses sai näha Eesti lühifilme. Lisaks veel linastused arvukatel filmifestivalidel üle kogu Saksamaa,» rõõmustab Kopli.

Eesti filmipäevade programmis on verivärsked mängufilmid «Keti lõpp» (rež. Priit Pääsuke) ja «Minu näoga onu» (rež. Katrin Maimik, Andres Maimik). Samuti populaarne komöödiafilm «Sangarid» (rež. Jaak Kilmi) ning hiljuti Dok Leipzigi filmifestivalil enim nõutud filmiks nimetatud dokumentaalfilm «Nõukogude hipid» (rež. Terje Toomistu). Esindatud on ka lühi- ja animafilmide paremik.

Lastele linastub «Supilinna salaselts» (rež. Margus Paju), põnevuse otsijad saavad nautida mängufilme «Teesklejad» (rež. Vallo Toomla) ning «Must Alpinist» (rež. Urmas. E. Liiv). Filme on esitlemas mitu filmitegijat, kes vastavad publiku küsimustele ning räägivad filmide tegemise protsessist lähemalt.

Filmiprogrammiga paralleelselt toimub ka Eesti ja Saksa produtsentidele mõeldud kontaktüritus, mille eesmärk on edendada kahe riigi vahelist filmialast koostööd. Berliini filmiprodutsentidele tutvustatakse Eestis filmimise võimalusi ning räägitakse lähemalt rahastusvõimalustest sh tagasimaksesüsteemist Film Estonia.

Eesti filmipäevad Berliinis toimuvad Eesti Filmi Instituudi, Eesti Kultuuriministeeriumi, Eesti Berliini saatkonna ja Riigikantselei Eesti Vabariik 100 meeskonna tihedas koostöös. Filmipäevade eesmärk on tõsta teadlikkust Eestist ja Eesti kultuurist, edendada Eesti ja Saksamaa vahelist filmialast koostööd, juhtida tähelepanu Eesti Euroopa Nõukogu eesistumisele ning eesseisvale juubeliaastale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles