Müüri katab tänavakunstitöö

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kirjandusmaja müürile Vanemuise tänavas tekkinud ühisteose tegelased on kunstnik Reti Saksa kujutatud ajavargad raamatust «Momo» ja John Tennieli loodud ajahädas küülik raamatust «Alice Imedemaal».
Tartu kirjandusmaja müürile Vanemuise tänavas tekkinud ühisteose tegelased on kunstnik Reti Saksa kujutatud ajavargad raamatust «Momo» ja John Tennieli loodud ajahädas küülik raamatust «Alice Imedemaal». Foto: Kristjan Teedema

Küülik vaatab kiirustades kella, ajavargad piiluvad ümbrust... Kirjandusfestivali Prima Vista aegu tekkis Tartu kirjandusmaja müürile tänavakunstnike ühistöö, mis on oma sisu saanud raamatutest.


Kirjandusmajas tegutseb Eesti Kirjanduse Seltsi, Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna ja kirjastuse Ilmamaa kõrval Soome Instituut, mille kultuurisekretär Heidi Iivari nägi teost täielikult valminuna esimest korda eile ennelõunal.

«Esimesena jäi mulle silma jänes. Ta on pärit raamatust «Alice Imedemaal»,» ütles Heidi Iivari. «Aga neid kurnatud kirjanikuhärrasid ma ei tunne, meie majas käib hoopis parema välimusega, heas tervises kirjanikke.»

Suure töö vaatamine ajas kultuurisekretäri naerma. Ta tõsines, kui kõneles, et müüripildil on ka üldistusjõudu ja ühiskondlikku kaalu: see paneb küsima, kas kirjanikud meie ajal ongi sellised vaesed ja vaevatud, nagu oleksid nad jäänud ühiskonnas piisava tähelepanuta, ning kas nende loominguline töö kannatab sellega, et nad peavad pidevalt kella jälgima ja ühiskonna ootustele vastama.

Sadakond meetrit eemal paikneva kunstimaja galerist Indrek Grigor märkis, et selle teosega on Tartus tänavakunstist saanud ametlikult kultuuri osa. «Teostuslikult on ühistöö väga hea, ta mängib tänavakontekstiga ja sobib motiivide poolest kirjandusmaja müürile,» ütles Grigor.

Tänavakunstnike ühistöö tekkis Prima Vista raames peetud Eesti stencil-kunsti festivali Stencibility aegu. Kõikidel oli alates laupäeva keskpäevast võimalik vaadata, kuidas selles tehnikas – võib öelda ka šabloon- või trafaretitehnika – pilte tehakse.

Festivali üks korraldajaid, rühmitise Vabad Radikaalid esindaja Tiit Joala istus koos värvipritsmetega kaetud kaaslastega tunnike enne südaööd tänaval müüri ette päevatööd üle vaatama. Osa värvi jäi kasutada pühapäevaks.

Stencibility kavas oli ka kõigil võimalus veebis aadressil http://stencibility.blogspot.com valida parim Tartu tänavakunstiteos.

Kõige rohkem poolthääli kogus «Tammsaare», mis tekkis linnaraamatukogu peahoone seinale seoses krooni käibelt kadumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles