Kõrgetasemeline visioonikonverents vaatab audiovisuaalturu tulevikku

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheline visioonikonverents, kus arutatakse tänapäeva Euroopa meedia- ja filmitööstuse sõlmküsimusi.
Rahvusvaheline visioonikonverents, kus arutatakse tänapäeva Euroopa meedia- ja filmitööstuse sõlmküsimusi. Foto: Hendrik Alla

Tallinnasse kogunevad täna, 27. novembril kahepäevasele rahvusvahelisele visioonikonverentsile audiovisuaal- ja filmivaldkonna esindajad, eksperdid, poliitikakujundajad ning visionäärid, et arutada tänapäeva Euroopa meedia- ja filmitööstuse sõlmküsimusi. Eesti Euroopa Liidu eesistumise konverentsi avab kultuuriminister Indrek Saar.

Kultuuriministeeriumi eestvedamisel Tallinnas kinos Kosmos IMAX toimuva konverentsi eesmärk on hinnata tehnoloogiliste muudatuste mõju audiovisuaalmaastiku arengule. Peetakse aru selle üle, kuhu Euroopa audiovisuaalturg liigub pikemas perspektiivis, millises suunas peaks püüdlema ning kuidas uued ärimudelid ja suurandmete analüüsimine mõjutavad tööstusharu ja kultuuri laiemalt.

Konverentsil keskendutakse ka uutele tehnoloogiatele, nagu virtuaalne ning augmenteeritud ehk rikastatud reaalsus, mis piisava kasutuselevõtu korral võivad terve valdkondliku turu toimimist mõjutada juba lähiajal.

Nii nagu Skype muutis telekomi-, Uber takso- ja Spotify muusikaturgu, on oodata, et sarnased suured raputused tabavad peagi ka audiovisuaalsektorit, selgitas kultuuriministeeriumi audiovisuaalnõunik ja konverentsi üks eestvedaja Mati Kaalep. «Praeguseks on selge, et vanaviisi edasi ei saa. Seda kinnitab ilmekalt piraatluse erakordne lihtsus, mis muudab omakorda kogu audiovisuaalsektori toimimist.

Kui film ühes riigis piisavalt kiiresti välja ei tule, siis leiavad tarbijad internetist võimaluse see ikkagi illegaalselt varem kätte saada ning autoriõiguse efektiivne jõustamine laiemalt on äärmiselt keeruline,» ütles ta.

Kaalep lisas, et audiovisuaalse sisu vahendamine on vaid üks suurematest muutustest, pöörded võivad tulla ka sisu tarbimises ning inimeste huvide kohta andmete kogumises. «See kõik võib mõjuda tarbijatele nende õigusi riivavalt. Kas see on Euroopa kultuuriruumis vastuvõetav ning kas see mõjutab tulevikus ka tarbijakäitumist või sisu - kõigile neile küsimustele püütakse konverentsi diskussioonides vastuseid leida,» rääkis ta.

Konverentsil osaleb hulk nimekaid kõnelejaid: avapäeval teeb ettekande Euroopa meediahiiu Sky Group tegevjuht Jeremy Darroch, lisaks kõnelevad USA tehnikaülikooli MIT digitehnoloogiate uuringu keskuse Media Lab üks juhtidest Barak Berkowitz, art-house-filmide digitaalse laenutamisega tegeleva ettevõtte MUBI juht ja asutaja Efe Cakarel ning mitmed teised.

Diskussioonipaneelides astuvad üles ka Google’i, Netflixi, Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU), Soome rahvusringhäälingu (YLE), Euroopa Filmifondide ühenduse (EFADS) ning Euroopa Komisjoni esindajad. Konverentsi võtab kokku mainekas filmiprodutsent lord David Puttnam.

Vaata lisaks kõnelejate kohta konverentsi kodulehelt siit. Konverentsi veebiülekannet saab jälgida Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise kodulehelt siit.

Eesti Euroopa Liidu eesistumise konverents «Pictured Futures: Connecting Content, Tech & Policy in Audiovisual Europe» toimub 27.–28. novembrini Tallinnas kinos Kosmos IMAX kultuuriministeeriumi eestvedamisel koostöös Pimedate Ööde filmifestivali ja Eesti Filmi Instituudiga ning Euroopa Komisjoni ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles