Täitsa pekkis - arhitektid esitlevad rasvast maja

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsseli ja Eesti arhitektibüroode ühistöös valminud skulptuur kannab nime «Euroopa jaam» ning kujutab endast 1:25 mõõtkavas tehtud hüperrealistlikku mudelit kunagisest Brüsseli-Luksemburgi raudteejaamast.
Brüsseli ja Eesti arhitektibüroode ühistöös valminud skulptuur kannab nime «Euroopa jaam» ning kujutab endast 1:25 mõõtkavas tehtud hüperrealistlikku mudelit kunagisest Brüsseli-Luksemburgi raudteejaamast. Foto: Dénes Farkas

21. novembrist kuni 10. jaanuarini esitlevad arhitektuuribürood Salto ja BOGDAN & VAN BROECK Euroopa parlamendi mudelit, mis on tehtud küllastunud rasvast. Teos valmis näituse «BEL:EST Euroopa laboratoorium Brüsselis» tarvis ning on nähtaval Brüsseli kultuurikeskuses BOZAR. Näitus «BEL:EST» valmis BOZARi ja Eesti Arhitektuurikeskuse koostöös ning selle kuraatoriks on Aet Ader (b210).

See ühistöös valminud skulptuur kannab nime «Euroopa jaam» ning kujutab endast 1:25 mõõtkavas tehtud hüperrealistlikku mudelit kunagisest Brüsseli-Luksemburgi raudteejaamast, mis on praegu oma kauni ajaloolise fassaadiga Euroopa parlamendi hoonele sissepääsuks. Hetkel hoitakse seal ka liit-reaalsusega (augmented reality) täiendatud mudelit Euroopa Parlamendi linnakust. Brüssellis asuv parlamendihoone ise esindab tohutut seaduste, direktiivide ja piirangute kogu, mida iga liikmesriik on kohustatud rakendama. Kõigi erinevate ametiorganite otsused, mis Euroopa liitu juhivad, võivad aga mõnikord inimesi üksteisest ootamatutel viisidel kaugendada, kuna kõikvõimalikud regulatsioonid on sedavõrd küllastunud.

Samas on küllastunud rasv kaunites kunstides võrdlemisi harvaesinev materjal, mistõttu esitas see kunstnikele mitmeid põnevaid väljakutseid – kuidas enda huvides ära kasutada erinevaid seoseid, mida see materjal inimestes tekitab? Kuidas vormida kergesti sulavat ja haisvat materjali? Rasvast tehtud installatsioon seab kahtluse alla hapra tasakaalu turva- ja mugavustsoonide vahel ning küsib samas, kuidas mõlemat säilitada. Nii Euroopas kui ka laiemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles