Maria Faust oli Taani muusikaauhindadel võidukas (1)

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Faust.
Maria Faust. Foto: Erakogu

Eile tunnustati Taani aasta parimaid džässmuusikuid. Eesti saksofonist ja helilooja Maria Faust, kes oli nomineeritud lausa neljas kategoorias, võitis kaks auhinda. 

Fausti ja Kira Skov album «In The Beginning» tunnistati parimaks vokaaldžässalbumiks, lisaks said Faust ja Skov aasta heliloojate auhinna. Album oli nomineeritud ka aasta džässalbumi kategoorias. Koosseisuga Shitney ja albumiga «Earth Core» oli Faust nominent veel aasta cross over tiitlile.

Žürii hinnangul on võitjate looming absoluutne tippklass. Selle helikeel aga oma küpsuse, melanhoolsuse, tundlikkuse ja pühalikkusega märkimisväärne.

Muusikud ise oli auhindu vastu võttes üllatunud ja tänulikud. «See on olnud suur töö. Me oleme väga tänulikud ja õnnelikud.»

Maria Faust ütles Postimehele, et tegemist on väga tähendusliku, keerulise, nüansirohke, energiakulu ja kaotusvalu nõudnud projektiga, seega oleks olnud imelik ja isegi tasakaalust väljas, kui see ei oleks tunnustust saanud.

«Paremini ei olekski saanud minna. Kahekesi luua on ülimalt raske ja ega seda mujal väga tehta. Just see, kuidas saada kahe erineva taustaga kunstniku komponeerimine toimima, teeb koosloomise keeruliseks.»

Jazzkaar 2017. Maria Faust koos Kira Skoviga Vabalaval
Jazzkaar 2017. Maria Faust koos Kira Skoviga Vabalaval Foto: Raul Mee

Fausti sõnul tuli Skovile selgeks teha ka Eesti lugu ja ääremaa institutsioon.

«Käisime mitu korda Eestis. Sellelgi on tuhandeid nüansse. Lisaks ei saa ortodoksi kirikus lihtsalt lindistama hakata, see nõudis läbirääkimisi ja selgitusi, mõtisklusi, seal ei olnud ka tehnilisi võimalusi, see oli tohutult aeganõudev töö. Rääkimata rahast. Selle ajasime ise välja,» rääkis Faust.

Ta lisab naerdes: «Ja kui teised ostavad endale maju, siis meie ostsime kirikuplaadi, mida jääme veel mõneks ajaks maksma.»

Fausti arvates oli see Skovile, kellel on oma kindel publik, väga suur risk teha midagi täiesti teistsugust.

«Aga publik on tulnud väga hästi kaasa, kontserdid on välja müüdud ja plaadid lähevad ka hästi.»

Eesti publik saab Maria Fausti kuulata Jõulujazzi käigus projektiga «Sacrum Facere» juba eeloleval laupäeval, 9. detsembril Tallinna Toomkirikus.

«Seegi on ülimalt nõudlik projekt, ma ei ole elus midagi varem sellist teinud – bänd ja orel asuvad teineteisest 50 meetri kaugusel. See on suur väljakutse. Aga kõik asjad, mida ette võtta, las olla suured.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles