Omar Abusaada: Kõige raskem on, et ma ei saa töötada Süürias (2)

Laur Kaunissaare
, Teater NO99 dramaturg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Abusaada
Omar Abusaada Foto: Isabelle Meister

Osaliselt endiselt Damaskuses elav Omar Abusaada on praegu tuntuim süüria teatrilavastaja maailmas. Tema töid saab näha Avignonis ja New Yorgis, Londonis ja Tokyos. Aga mitte Damaskuses. Seni viimane lavastus «Iphigeneia» esietendus sügisel äsja kunstilist juhti vahetanud Berliini Volksbühnes. Omar Abusaadaga vestles Teater NO99 dramaturg Laur Kaunissaare.

-Milline on süüria teatritraditsioon?

19. sajandil käisid mõned inimesed Süüriast, Iraanist ja mujalt Lähis-Idast Prantsusmaal ja Itaalias teatrit vaatamas ning naasid koju ideega teha nüüdisaegseid lavastusi ka oma kodumaal. Nii see Euroopa mõjudega teater algas ja sestap ei olegi Süürias mingit erilist teatritraditsiooni. Kõik sõltub konkreetsest kunstnikust. Minu tööd võivad olla kolleegide omadest väga erinevad ja sarnaneda rohkem mõne kunstniku loominguga kuskil hoopis teises maailma otsas.  Peamine, mis süüria teatrit ühendab, on keel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles