Klaverimuusika paremik jõuab publikuni festivaliga

Kirke Ert
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised Reykjaviki kohal 21. oktoobril 2017.
Virmalised Reykjaviki kohal 21. oktoobril 2017. Foto: Hallgrimur P. Helgason / Caters/Caters News Agency

12.–16. veebruarini toimub Estonia kontserdisaalis klaverimuusikafestival «Virmalised». Esmakordselt kõlab taasiseseisvunud Eestis ühel festivalil Eesti klaverimuusika paremik läbi sajandi. Kolmel õhtul on võimalus kuulata meie praeguseid rahvusvaheliselt tunnustatud kontsertpianiste. Kullafondi kõrval toimuvad igal kontserdil eesti heliloojate klaveriteoste esiettekanded. 

Esindussaali laval kõlab eesti klaverimuusika läbi saja aasta. Nii jõuavad kuulajateni legendaarsete Eduard Tubina, Mart Saare, Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Ester Mägi kõrval ka teiste eestlastele armsaks saanud heliloojate nagu näiteks Tõnu Kõrvitsa, Jüri Reinvere ja Erkki-Sven Tüüri teosed.

Iga festivalikontsert on eriline, tuues lavalaudadele eri põlvkonna pianistid. Lavale astuvad Ivari Ilja, Peep Lassmann, Ralf Taal, Irina Zahharenkova, Mihkel Poll, Johan Randvere, Sten Lassmann, Kristiina Rokashevich, Mati Mikalai, Age Juurikas, Sten Heinoja, Kristi Kapten, Marko Martin, Tanel Joamets, Kai Ratassepp ja Maksim Štšura.

Festivali nimi on läbiv kujund nii Eesti klaverimuusikas kui ka kultuuris. Festivali idee on tuua kuulajani meistriteosed eesti muusika varamust kõrvuti uudisteostega.

Festival «Virmalised» on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aasta juubelile ning toimub Eesti Interpreetide Liidu ja Eesti Pianistide Liidu koostöös. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles