Järelvaadatav: Sõltumatu Tantsu Lava ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu meelelahutuslik tantsumaraton

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi otseülekande reedel toimunud tantsumaratonist, mis kutsus maha tantsima jõulupingeid ja aasta raskusi ning raputama endalt kaasaja ühiskonna rõhuv raske müra. 

Üritus oli heategevuslik – iga pealtvaatajapileti ost toetab erivajadusega inimese külaskäiku spetsiaalsesse rehabilitatsioonikeskusesse. Pealtvaatajad ja osalejad said annetada ka kohapeal.

Põneva kestvussündmuse ülekande jooksul said vaatajad näha saalis toimuvat, kuulata õhtujuhtide ja kohtunike kommentaare ning valida välja lemmikuid. Publiku lemmikule anti eriauhind.

Tantsumaratoni eesmärk on pühitseda liikumiskultuuri ning sealjuures tõsta võrdsetena esile ka neid, kel eri põhjustel liikumine raskendatud. Heategevusliku ja sotsiaalse eesmärgiga meelelahutusliku tantsumaratoni korraldajateks on Sõltumatu Tantsu Lava ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit.

Sõltumatu Tantsu Lava tantsuline vastupidavustest kestis 12 tundi, mille vältel valvasid kohtunikud osalejate reeglitest kinnipidamist ja hindasid tantsu. Igal tunnil mängis muusikat mõni kodumaine DJ ning õhtut juhtisid Helen Sürje ja üks tuntud Eesti meesnäitleja, kelle ülesanne oli ka võistlejaid turgutada. DJde seas oli muu hulgas legendaarsed plaadikeerutajad Rain Tolk, Heidy Purga, samuti nooremad ja juba kanda kinnitanud hea muusikamaitsega inimesed, näiteks plaadipoe Biit omanik Madis Nestor.

Võitjaks sai osaleja, kes oli algusest peale järjest tantsinud, näidanud välja aktiivsust ning lõpetab tantsupõrandal kõige viimasena.

Publik oli oodatud võistlejaid toetama ja sõpradele kaasa elama.

Tantsumaratonide hiilgeaeg oli 1920.–1930. aastate Ameerika Ühendriikides, kus suure depressiooni ajastul sai tantsimisest vahend raske olevikuhetk unustada. Tänapäeval on see laialt levinud USA ülikoolides heategevusliku üritusena. Sõltumatu Tantsu Lava seisab hea tantsu- ja liikumiskultuuri arengu eest ning soovib sündmusega tutvustada tantsumaratoni kui kultuurinähtust ning suurendada liikumis- ja tantsualast teadlikkust.

Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit tegeleb liikumispuude ja -raskustega inimeste esindamise ja nende õiguste eest seismisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles