Täna avatakse Tõnis Saadoja uus näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lõigatud pilt VI». Õli, lõuend, 2017/2018.
«Lõigatud pilt VI». Õli, lõuend, 2017/2018. Foto: Konstantin Sednev

Neljapäeval, 11. jaanuaril algusega kell 17 avatakse Tallinna Kunstihoone galeriis (Vabaduse väljak 6) Tõnis Saadoja näitus «Stuudio».

Tõnis Saadoja (sündinud 1980, õppinud maali nii Eestis kui Inglismaal) näitus pealkirjaga «Stuudio» on tinglikult neljast üksusest koosnev tervikväljapanek, eelnevast loomingust tõukuvate uute radade välja valgustamise katse kunstniku arengukäigus.

Saadoja, kelle tööde seast on raske leida lõpetamata teoseid, toob vaataja ette (justniisama lõpetatud) laboriproovid, kontsentreeritud valiku oma otsingutest, mille kohta ta ise ütleb: «Tegemist on katsetustega, midagi pöördumatut neis ei ole». Nagu Saadoja puhul ikka, algas ka Stuudio-lugu ammu enne selle näituse valmimist, ja nagu ikka hõlbustab tagasivaade varasemale ka selle väljapaneku mõistmist.

Tõnis Saadoja: ««Stuudio» on näitus, mis vaatleb pilti kui protsessi; see on näitus, mis kõneleb eeskätt maalimisest, lahates maalimise konstruktsioone ja arhitektuuri. See on miniatuurne skaala minu isikliku maaliruumi ulatusest. Loobudes dokumentaalsest, antropoloogilisest või muul viisil kitsendavast konkreetsusest, laotub vaataja ette pildi võimalikkus, kord tihenedes, kord hajudes. … Vastukaaluks valmislahendustel toimivale fotograafilisele reaalsusele, otsin ma maalides vaheldust, erandlikkust, juhust.»

www.kunstihoone.ee

www.facebook.com/TallinnaKunstihoone/

www.instagram.com/tallinnarthall/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles