Urmas ja Sohvi Viik avavad ühisnäituse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Viik ja Sohvi Viik avavad ühisnäituse.
Urmas Viik ja Sohvi Viik avavad ühisnäituse. Foto: Draakoni galerii

Kolmapäeval, 17. jaanuaril kell 17 avavad Urmas ja Sohvi Viik Draakoni galeriis ühise näituse «Ruve Rääsa ebaharilik juhtum».

Kunstnikud positsioneerivad end ja ülespanekut üsna sirgjooneliselt: «Peenutsemata genereerida kunsti, mis ei analüüsi, kontseptualiseeri ega metatasanda, ja mida mõistaksid paljud. Mis oleks enam-vähem banaalne. Ruve Rääsa ebaharilik juhtum on graafiline muinasjutt, maagilis-realistlik novell, kus peategelane on Easy Rider ja Mad Max ühes isikus. Kakskümmend viis meetrit koomiksit, seda elustav videoraam ja muidugi tsikkel. Aga Ruve Rääsk on tegelikult olemas ja juhtum, mis end koomiksi ja video abil demonstreerib on peaaegu päris. Olgu selle kinnituseks mootorratas, mille ta näitusele loovutas. Jah, just!»

Urmas Viik on peamiselt tuntud graafiku ja raamatuillustraatorina, lisaks kuulub tema loomingusse ka installatiivseid töid. Lisaks isiklikule loomingulisele tegevusele on ta olnud Tallinna Ülikooli kunstiosakonna professor ja juhtinud pikka aega EKA graafikaosakonda. Urmas Viigi eelmised isiknäitused «Muhu Inglid» toimusid 2017. aastal Tampere majas Tartus, Kondase keskuses, Viljandis ja Kuressaare raegaleriis.

Viimase kümne aasta jooksul on Urmas Viik osalenud üle kolmekümnel illustratsiooninäitustel välisriikides, mh Itaalias, Iisraelis, Ameerika Ühendriikides, Lätis, Jaapanis, Prantsusmaal ja mujal. Urmas Viik on oma loomingu eest pälvinud tunnustust, sh Kristjan Raua nimeline kunsti aastapreemia, lisaks diplomid illustratsiooni-triennaalidelt. Tema kujundatud ja illustreeritud raamatud on korduvalt auhinnatud 25+5 kaunima raamatu konkursil.

Sohvi Viik on omandanud bakalaureusekraadi Eesti Kunstiakadeemia (EKA) fotoosakonnas 2014. aastal ja magistrikraadi EKA installatsiooni- ja skulptuuriosakonnas 2016. aastal. Lisaks on ta täiendanud end Norras Bergeni kunstiakadeemias. Draakoni galeriis esines Sohvi Viik viimati isiknäitusega «Tõeline kujutlus. Kujutletud tõelisus» 2016. aastal. Ta on osalenud rühmanäitustel. 

Näitus jääb avatuks 3. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles