Kummardus surematule ABBA-le

Marite H. Butkaite
, teatriteaduse tudeng
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ansambel ABBA tõenäoliselt enam kontserte ei anna. Selle asemel pakub Vanemuise muusikalavastus «ABBA» võimaluse näha ja kuulata ansambli surematuid hitte elavas esituses.


Reedel, 13. mail esietendunud muusikalavastus kuulub kurjakuulutavale kuupäevale vaatamata õnnestunute hulka. Pärast etendust linna teises otsas vihma käes jalutades ümisesin ikka veel kuuldud meloodiaid ja vaatasin peas läbi nähtud pilte.

«ABBA» on hea näide sellest, et ühe katuse all pesitsevaid võimalusi saab vormida ühtseks tervikuks – laval on balletitrupp ja solistid ning lavaaugus bänd. Lavale on seatud muusikalised numbrid, mis pakuvad ilu silmale ja kõrvale.

Tähtede paraad

Solistidena astuvad üles tantsivad lauljannad Gerli Padar ja Tanja Mihhailova, maskuliinsemat poolt esindavad Dave Benton ja norra tenor Stephen Hansen – laval kulgeb tähtede paraad. Neile sekundeerivad neli taustalauljat laulu- ja tantsukoolist WAF, nad teevad platvormjalanõudes ja valgetes pükskostüümides väikese reisi ajas tagasi.

Lavale on toodud külluslik vaatemäng, kus ei saa alahinnata kellegi panust ja koostööd. Solistidele antakse võimalus särada, heliline pool on puhas, puuduvad mustad noodid, mis kaasneksid liigse liikumisega.

Ruslan Stepanovi loodud koreograafia on dünaamiline ja leidlik, toetab esitatavaid muusikapalu, varieerudes balletilikust «Super Trouperist» kätetantsuni laulu «When I Kissed The Teacher» ajal. Minu lemmiknumbriks kujunes Gerli Padari lauldud «Voulez-Vous», kus meestantsijate väiksed puusanõksud olid omal kohal.

Liikuvale silmailule on lisanud oma osa Gerly Tinn, kes on kostümeerinud tantsijad ja solistid sädelevalt ja glamuurselt, ühendades tänapäeva ja kunagise diskoajastu hiilguse.

Lavakujundust on videotega täiendanud Janek Savo­­lainen. Olenevalt laulust panevad videod muhedalt muigama või annavad edasi atmosfääri.

Hittide tulevärk

Esimeses vaatuses on ka mõned ABBA vähemtuntud lood, teine vaatus on aga tõeline hittide tulevärk.

Lavastuses esitatud laulunumbritest võiks välja tuua «Does Your Mother Know», kus peale solistide olid laval Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased, kes tõid sisse lapselikku mängulusti.

Samuti tuleks esile tõsta tühjal laval Stephen Hanseni hingestatult esitatud «The Winner Takes It All», Tanja Mihhailova «Gimme! Gimme! Gimme!» ja Dave Bentoni «Money, Money, Money».

Läbiva narratiivi asemel jutustab lavastus lugusid üksikute muusikapaladena. Tempolt vahetuvad aeglased ballaadid tantsulikumate lugudega, lavastus ei veni ega ole ka liiga lühike, vaid on parajalt pikk.

Suurejooneline «ABBA» on moodne kabareelik muusikalavastus, mis on ühelt poolt kummardus kuulsale rootslaste ansamblile ja nende loomingule. Teisalt on see aga meelelahutuslik meeldetuletus neile, kes on ABBA laulude taustal üles kasvanud, ja kokkuvõtlik sissejuhatus neile, kes alles teevad esimesi samme ansambli tundmaõppimisel.

Esietendus
• Muusikalavastus «ABBA»

esietendus Vanemuise
suures majas 13. mail.  
• Muusikajuht Tarmo Leinatamm, lavastaja-koreograaf Ruslan Stepanov.
• Kunstnik Gerly Tinn, valguskujundus Palle Palmé, videod Janek Savolainen.
• Solistid Gerli Padar, Tanja Mihhailova, Stephen Hansen (Norra) ja Dave Benton.
• Osalevad bänd, Vanemuise balletitrupp, laulu- ja tantsukooli WAF lauljad ning Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased.
• Esietenduse eel sai näitleja Merle Jääger (nõnda nagu eelmistel aastatel Jüri Lumiste ja Ott Sepp) hotelli London stipendiumi õppereisiks teatri suurlinna Londonisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles