Merevägi langetas lipu allveelaeval Lembit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Merevägi langetas täna ennelõunal Lennusadamas pidulikul tseremoonial mereväe lipu allveelaeval Lembit, millega ta arvati välja mereväe laevastikust.


Meremuuseum alustab 20. mai öösel allveelaeva kaldale tõstmisega, et viia laev Lennusadama angaaridesse muuseumieksponaadiks.

Meremuuseumi direktor Urmas Dresen meenutas, et tänavu täitub Lembitu ristimisest täpselt 75 aastat ning kinnitas, et muuseumil on hea meel Lembitut originaaljooniste järgi taastada ning Lennusadama angaarides eksponeerida. «Lembit on Eesti mereajaloo üks olulisemaid sümboleid olles ainuke suuremate ümberehitusteta säilinud sõjalaev Teise maailmasõja eelse Eesti ja kogu Baltimaade laevastikust,» ütles Dresen.

«Sinu ülesandeks oli sulgeda hõimuvellede soomlastega Soome laht vaenlase eest, paraku seda võimalust Sulle ei antud ja pardale seati võõras meeskond. Alles taasiseseisvunud Eestisse naasid uhkelt ja sirgelt, et hoida Eesti lippu ja tuletada meelde, et me kõigi jõududega seisaks vastu vaenlasele ja kunagi enam ei alistuks,» ütles kaitseminister Mart Laar lipu langetamise tseremoonial. «Olen veendunud, et tänane on millegi uue algus näidates Eesti järjepidevust. Tahan sulle jõudu soovida ja tänada sind kõige eest, mida sa esindad.»

Allveelaevade Lembitu ja Kalevi hankimine oli suurimaid rahvaalgatuslikke rahakogumisprojekte Eesti Vabariigis. Oma aja kohta tipptehnoloogilised allveelaevad valmisid 1936. aastal Vickers-Armstrongi laevatehases Inglismaal.

«Lembitu lugu sellest, kuidas rahvas pingutas ühise eesmärgi nimel on eeskujuks tänastele kodanikualgatustele ning käegakatsutavaks tõendiks Eesti järjepidevusest ja tahtest teenida oma riiki,» ütles mereväe ülem mereväekapten Igor Schvede. «Tänan kõiki, kes andsid oma panuse Lembitu tagasitoomisel Eesti merejõudude koosseisu ning meremuuseumi, kes on leidnud Lembitule väärika koha tulevikus.»

Lembit asus teenistusse Tallinnas 9. juulil 1937. 1940. aastal arvati ta Nõukogude Liidu Balti laevastiku koosseisu. Vabariigi valitsuse korraldusel võtsid meremuuseumi ja kaitseväe esindajad 1992. aastal allveelaeva üle endise Nõukogude Liidu sõjamerejõududelt. Mereväe lippu kandis Lembit alates augustist 1994, mil mereväe ülema käskkirjaga kanti ta mereväe laevade registrisse alusena number üks.

Kui ilmastikuolud lubavad, alustab meremuuseum Lembitu väljatoomisega reedel, 20. mai öösel vastu 21.maid. Laeva väljavintsimist on oodatud vaatama kõik huvilised ja laeva liikumist on kõige paremini näha umbes kella kolme ajal öösel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles