A. H. Tammsaare tutvub koos abikaasa Käthe ning tütre Riita ja poja Erikuga Albu valla aukodaniku diplomi ja auaadressiga 2. veebruaril 1938.
A. H. Tammsaare tutvub koos abikaasa Käthe ning tütre Riita ja poja Erikuga Albu valla aukodaniku diplomi ja auaadressiga 2. veebruaril 1938. Foto: A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel

Kas pole Anton Hansen Tammsaare loomingus kõige liigutavamad tekstikohad seotud lastega? Need, mille lugemisel äkki read virvendama hakkavad... Sentimentaalsushetk annab kinnitust, et suudad veel midagi tunda, et su põues põksub inimsüda. Tammsaare oli ise pärit kümnelapselisest perest (12 lapsest kaks surid imikueas) ja suure pere rõõmud-mured olid talle hästi teada. Küllap kasvamine ühena paljude seas, teistega arvestamine ja kõige jagamine panidki aluse laste elu empaatilisele kujutamisele hilisemas kirjanikutöös. Lapsepõlvemälestused olid rikkalik varaait eriti «Tõe ja õiguse» loomisel.    

Laps – ka alles oodatav – käivitab mõneski Tammsaare tegelases muutumisprotsessi või paneb ta tegutsema kavandatust teisiti, põhjustades süžeekäänakuid.

Kommentaarid (1)
Copy