Kumul tosin aastat täis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kunstimuuseum.
Eesti kunstimuuseum. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Laupäeval, 17. veebruaril tähistab Kumu kunstimuuseum 12. sünnipäeva. Sünnipäevalisi ootavad kunstiraamatute laat, ekskursioonid näitustel, loominguline töötuba ja vaid euro maksev pilet.

Kumu aatriumis toimub kunstiraamatute laat, kus Eesti Kunstimuuseumi kõrval esitlevad oma värskemaid trükiseid Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikool, Tartu Kunstimuuseum, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, kirjastus Paranoia jt. Paljudel raamatutel on Kumu sünnipäeval erihinnad ning kohale tulevad autorid, toimetajad ja kirjastajad.

Igal täistunnil algavad näitusi tutvustavad lühiekskursioonid, seda nii suure saali värskel näitusel «Leonhard Lapin. Tühjus ja ruum» kui ka viimast nädalavahetust publikule avatud 20. sajandi esimese poole kunsti väljapanekul «Kurja lillede lapsed. Eesti dekadentlik kunst».

Kumu kunstimuuseum korraldas 2017. aastal 11 uut näitust. Neist populaarsemad olid suure saali näitused «Paul Delvaux. Unest ärkaja» ja «Saksamaa metsikud. Die Brücke ja Der Blaue Reiteri ekspressionistid», aga ka Kumu kaasaegse kunsti galerii näitus «Anu Põder. Haprus on vaprus» ja veel viimaseid päevi muuseumi kolmandal korrusel avatud «Kurja lillede lapsed. Eesti dekadentlik kunst». Kokku külastas Kumu näitusi 2017. aastal ligi 135 000 inimest. Kumu hariduskeskus viis läbi 1123 muuseumi- ja stuudiotundi, milles osales 17 411 last ja noort, ning 219 publikuüritust ligi 8000 kuulajale. 

2018. aasta pakub Kumu kunstimuuseum veelgi rohkem mitmekesisust ja rahvusvahelisust, tuues Eesti publiku ette mitmed suured EV100 raames sündinud näituseprojektid, nagu kaasaegse videokunsti näitus «Ekraani arheoloogia», Konrad Mägi loomingu näitus ja haruldane vana kunsti väljapanek «Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades», koostööpartneriks Rahvusgalerii Washingtonis.

Kumu kunstimuuseum avati 17. veebruaril 2006. Aastal 2008 võitis Kumu Euroopa aasta muuseumi tiitli. Aastate jooksul on muuseum kujunenud laiahaardelise näitustegevuse, haridus- ja publikuprogrammidega tuntud kunsti- ja kultuurikeskuseks nii kohalike elanike kui ka turistide hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles