Maalija jõuline armastus looduse vastu: Johannes Uiga 100

Kadri Asmer
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Uiga "Lamav akt Pühajärvega". 1988.
Johannes Uiga "Lamav akt Pühajärvega". 1988. Foto: Repro/Erakogu

Kunstnik Johannes Uiga (1918–1998) lugu hakkas minu ees lahti rulluma 2008. aastal, mil kohtusin esimest korda tema venna Endel Uigaga. Tookord alustatud märkmik täitus kiiresti meenutustega lapsepõlvest ja perekonnast, esmajoones muidugi Johannesest, keda pereringis kutsuti Juhaniks ja hiljem kunstiringkondades Juuljuseks. Kümme aastat tagasi kõlasid need jutustused noorele tudengile küllaltki traagiliselt, kuid praegu kõnelevad toona täiskirjutatud leheküljed hoopis teistsugust lugu. See räägib inimeste tugevusest ning ühe kunstniku jäägitust pühendumusest, armastusest ja kirest.

Kunstnik Johannes Uiga sünnist möödus sel nädalal täpselt sada aastat. Uiga tähendusest ja tähtsusest Eesti kultuuriloos kirjutab kunstiajaloolane Kadri Asmer. Oma isiklikust suhtest Uigaga räägivad Valdur Mikita ja Indrek Hirv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles