Uudne skaneering reedab: Picasso maalis teise kunstniku töö üle

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pablo Picasso
Pablo Picasso Foto: KARY LASCH/ScanPix

USA teadlaste uuring näitas, et Picasso kuulsa maali all on peidus hoopis teise kunstniku töö, mille Picasso lihtsalt üle maalis, kirjutab BBC.

Maalide läbivalgustamiseks kasutasid teadlased uudset röntgen-fluorestsentsmeetodit, mis on seni kasutatud kunsti värvialuste kihtide uurimise viisidest odavam. Lisaks ei ole selle kasutamine piiratud laboritingimustega ning mobiilsus laiendab kasutamisvõimalusi märkimisväärselt.

Ameerika Teaduse Edendamise Assotsiatsiooni AAAS kohtumisel Texases teataski grupp Kanada teadlasi, et on selle meetodiga võtnud vaatluse alla Picasso nn sinisesse perioodi kuuluva kuulsa töö «La Misereuse Accroupie» ehk «Küürutav naine». Läbivalgustamise käigus tuli kannatava naisterahva pildi alt välja hoopis vaade Barcelona tänavatele.

Tõenäoselt kasutas Picasso maali põhjana mõne maaliõpilase tööd. Igal juhul on tänavavaade uue maali alusena kavalalt 90-kraadise nurga alla keeratud, nii et stseeni taustal paistvad mäeküürude profiil ühtis uuel maalil hoopis naise seljaga. Nii võtabki sinakates toonides kehvik naine mõneski mõttes Kataloonia maastiku kuju.

«Uus teadmine aitab meil maali paremini dateerida ja teha kindlaks, kus see täpselt valmis,» ütles BBC uudistele uuringus osalenud Ontario Kunstigalerii kuraator Kenneth Brummel. «Lisaks annab see meile ka arusaama kunstnikest, kellega Picasso tol perioodil läbi käis. Selliste teadmiste põhjal saame täpsustada arusaamu kunstniku, tema tööprotsessi ja maalide saamisloo kohta.»

Varasemast on teada, et Picasso maalis tihtipeale üle ka iseenda nn sinise perioodi maale ning värskest skaneeringust selgub, et erand ei olnud ka «Küürutav naine».

Uue tehnoloogia kasutuselevõtt tõotab tuua seni vaid kuulsamate ja kallimate maalide puhul käiku läinud skaneerimise n-ö massidesse.

Kuidas skaneerimine ja maali alt välja tulnud pilt välja nägid, saab vaadata siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles