Kangro tahab Paidesse nelja kuninga monumendi püsti panna

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Kangrol on juba käsil suurprojekt ehk Tallinna lahte kerkiv Kalevipoja kuju, nüüd soovib ta kaunistada ka Paide linnapilti. Pildil on Kangro Kalevipoja väike koopia, mis ajutiselt oli väljas Eesti Raudtee peahoone juures asuvas veesilmas.
Tauno Kangrol on juba käsil suurprojekt ehk Tallinna lahte kerkiv Kalevipoja kuju, nüüd soovib ta kaunistada ka Paide linnapilti. Pildil on Kangro Kalevipoja väike koopia, mis ajutiselt oli väljas Eesti Raudtee peahoone juures asuvas veesilmas. Foto: Mihkel Maripuu

Skulptor Tauno Kangro tahab ehitada Paidesse nelja kuninga monumendi, mille kavandid on juba valmis ja praegu Paide raekojas kõigile vaadata.

Tauno Kangro selgitas, et juba üliõpilasena küpses tal peas plaan teha kuju eestlaste neljast kuningast, kes Paides hukati, kirjutab Järva Teataja.

Kujuril on valmis ka kaks kavandit, millega saab linna raekojas tutvuda.

Kangro tunnistas, et talle meeldib rohkem kavand, kus neli kuningat seisavad, seljad koos. «Kuju peaks kindlasti olema graniidist ja koos sepistatud mõõkadega kuni kolme meetri kõrgune,» selgitas ta.

Kangro on veendunud, et kui Paides kunagi niisugune skulptuur püsti saab, tullakse seda vaatama mitte üksnes mujalt Eestist, vaid kaugemaltki.

Kui palju võib kuju maksma minna, selle üle ei tahtnud Kangro spekuleerida, kuid tunnistas, et tööd jätkub mitmele mehele aastaks. «Üks mees ei jõua raiuda graniiti rohkem kui neli või viis tundi päevas, mistõttu peaks ametis olema mitu inimest,» põhjendas ta.

Kuigi graniitploki võib leida ka kodumaalt, eelistab Kangro tuua kivi Soomest, kus sel on parim kvaliteet. Kangro meelest on kujule Paides mitu sobilikku paika, kuid tema paigutaks selle keskväljaku ringtee haljasalale, mis on igati auväärne koht.

Paide linnapea Kersti Sarapuu ei osanud eile öelda, kas ja millal Tauno Kangro mõttest asja saab, kuid tunnistas, et talle ettepanek meeldib.

Sarapuu selgitas, et linnas on praegu palju ettevõtmisi käsil ja tuleb kaaluda, kas nn jahtuva majandusega riigis üldse midagi uut ette võtta.

Sarapuu märkis, et kui kuju tundub siinsetele inimestele tõesti sobilik, võib õnnestuda püstitada see annetustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles