Moedisainer Mariliis Niine sai 2000-eurose stipendiumi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abakhan Creative Award stipendiumi laueraat Mariliis Niine.
Abakhan Creative Award stipendiumi laueraat Mariliis Niine. Foto: Evert Palmets

Eile, 21. veebruaril esmakordselt toimunud Abakhan Creative Award stipendiumi pälvis Eesti Kunstiakadeemia tudeng, noor moedisainer Mariliis Niine. Konkurss oli suunatud EKA moe- ja tekstiilieriala tudengitele ning auhind anti välja seni tehtud projektide ja portfoolio põhjal. Uue stipendiumi loomine AS Abakhan Fabrics-i poolt on eriti tervitatav moevaldkonna esindajatele, sest säärast rahalist stipediumi pole noortele moedisaneritele varem välja jagatud. Toetussumma suuruseks on märkimisväärne 2000 eurot.

Žürii töös osalesid Kristine Stroom (AS Abakhan Fabrics Eesti juht), Anne Pikkov (EKA prorektor), Piret Puppart (EKA moedisaini osakonna juhataja), Krista Leesi (EKA tekstiilidisaini osakonna dotsent) ja Tanel Veenre (tunnustatud ehtekunstnik ja multitalent), kes tutvusid 16. portfoolioga, mis konkursile esitati. Nendest valiti välja kolm nominenti: Katrin Aasmaa, Kristina Puz ja Mariliis Niine. Kõigi kolme lootustandva noore disaineri tööde näitus jääb EKA Estonia pst 7 õppehoone fuajee galeriis avatuks 28. veebruarini.

Tanel Veenre sõnul on EKA moedisaini tudeng Mariliis Niinel vormi ja faktuuriga töötamiseks mänguline, hoone, uuenduslik ja mahlakas meetod. Piret Puppart lisas, et tal hea koloriidi taju ning Anne Pikkov märkis, et Mariliisi tööd on muinasjutulised ja viivad justkui salaaeda.

Žüriil oli häid sõnu ka teistele nominentidele. Kristina Puz-i puhul tõsteti esile, kuidas tema looming rikastab meie moepilti oma slaavipärases ornamentaalsuses. Ta ei karda olla naiselik, isegi ülevoolavalt romantiline, päästes meid seeläbi põhjamaisesse minimalismi uppumisest. Lisaks oli žüriile muljetavaldav esitatud materjali loominguline küllus. Katrin Aasmaa loomingu puhul väärtustati, kuidas ta tegeleb süvendatult meestega – rariteetse suunaga Eesti moemaastikul! Noore disaineri suureks plussiks on tugev stilistika, mis tabab trendi naelapea pihta ning põimib mõnusa irooniaga postsovieeti ja 90-ndaid kaasaegse tänavamoega. Hõrk getoglämm ja nostalgia kohtuvad pöörasusega eeskätt aksessuaarides, mis on kaunistada jõudnud ka Eesti popmaastiku mainekaid nägusid.

AS Abakhan Fabrics Eesti juht Kristine Stroom sõnas, et  «Tudengite portfooliod ja suur huvi stipendiumi konkursi vastu näitasid, et teostamist on ootamas palju lennukaid ideid nii moe- kui tekstiilivaldkonnas. Loodame, et stipendium aitab kaasa andekate noorte arengule ning Eesti tekstiili- ja moekunsti tutvustamisele ka väljaspool Eestit. Täname kõiki kandidaate ja kutsume üles valmistuma juba järgmise aasta stipendiumi taotlemiseks.»

Eesti Kunstiakadeemia moedisaini osakonna juhataja Piret Pupparti sõnul võis «paljude portfooliote puhul tajuda interdistsiplinaarsust, sh kaldumist nutitehnoloogiasse, bioloogiasse kui ka teatrisuunda. Tekstiili- ja moeeripärade omavaheline põimumine on iseesesestmõistetav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles