EESTI LAUL 2018: Pane kogu vaba raha just selle laulu peale!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Betsafe

„La forza del destino...”

Eelmisel aastal Eesti Laulu saatejuhiks olnud ja selles ametis omajagu kriitikat teeninud Elina Nechayeva (või Netšajeva? Kirjutame selles blogis eestipärasemalt Netšajeva) tuli sel aastal konkursile tagasi, aga sedapuhku hoopis võistlejana – ja mis seal salata, ülekaaluka suurfavoriidina. „La forza” on lihtsalt sedavõrd eriline ja erinev lugu koos totaalselt lummava ja võluva esitusega, et nii head täiskomplekti pole Eesti Laul oma kümneaastase ajaloo jooksul varem näinudki! Eesti Eurovisioni eelvooru ajaloost meenuvad sarnaste „täispakettidena” esimese hooga vaid sajandivahetuse paiku suurele lavale läkitatud lood: esiteks mõistagi Tanel Padar ja Dave Benton 2001. aastal, aga ka Ines aasta varem ja Sahlene aasta hiljem. Sellest ajast saati on meid väärikalt suutnud esindada vaid Urban Symphony „Rändajad”, Ott Leplandi „Kuula” ja Stig Rästa – Elina Borni „Goodbye to Yesterday”. Eelmised kaks aastat oleme suurel võistlusel totaalselt põrunud: Jüri Pootsmanni „Play” jäi oma poolfinaalis sootuks viimaseks, eelmise aasta õnnetu „Verona” tööstusliku sisu ja keemiata kesta jagas Euroopa publik samuti kiirelt lahti ning finaalipääsust jäime taas kaugele. Oh, oleks ometi rahval olnud mõistust „Verona” asemel Euroopasse Kerli „Spirit Animal” saata...

Aga olgu, aitab vanade aegade meenutamisest – juba sel laupäeval on kavas Eesti Laulu tänavune finaal ning on paras aeg üle vaadata, millised online kasiino ja spordiennustusportaali Betsafe’i  koefitsiendid suure muusikasõu eel kõige paremat väärtust pakuvad!

Esikohale tasub ennustada vaid ühte laulu

„La forza” ülekaal võib olla hiiglaslik

Nagu eelnevalt mainitud, ei tohiks tänavuse Eesti Laulu finaali eel võitjas kahtlust olla. Elina Netšajevat ja „La forzat” ennustatakse kindlalt esikohale nii kodumaistes kui välismaistes portaalides ning tänu Netšajeva imelisele välimusele ja lauluhäälele on Eesti üheks suureks soosikuks ka kogu 2018. aasta Eurovisioni kinnipanemisele – Betsafe’is on eestlastest parem koefitsient vaid Tšehhil ja Bulgaarial. Mihkel Mattiiseni ja Timo Vendti masterpiece on köitnud ka suuri Euroopa portaale, kes juba pikisilmi laupäeva ootavad, et „La forza” suurele lavale pääsemine viimaks kindlaks saaks.

Kõike seda arvestades annab „La forzale” Betsafe’is pakutav koefitsient 1,20 absoluutse võimaluse korraldada vaat et vargus keset päiset päeva: seda laulu armastab nii žürii kui rahvas ning praeguse seisuga ei ole isegi mingisugust kahtlust, et see fantastiline kolmeminutiline ooperiaaria Eesti Laulu võidab. Kogu vaba raha Netšajeva peale – ei mingit kahtlust!

Teisele kohale ennustatakse Stig Rästa „Home’i”, mis oleks ilmselt paljudel teistel aastatel samuti esikohasoosik, kuid Rästa õnnetuseks sattus ta samale aastale Netšajevaga, mistõttu vähemalt tänavu tal võimalust oma 2015. aasta seitsmendat kohta üle lüüa ei teki. Mis teha!

Mida saame välja lugeda poolfinaalidest?

Kellel oli žürii, kellel rahva tugi?

Panustajate õnneks ei paku Betsafe ainult võimalust võitjat prognoosida, vaid ennustada saab ka seda, mis saab muudest kohtadest. Esmalt tuletame kiirelt meelde, millise süsteemiga Eesti Laulu finaalis kümnest esitajast võitja välja selgitatakse: esimeses voorus selguvad žürii ja rahva koostöös (häälte kaal 50-50) välja kolm paremat. Teises voorus lähevad kolm edasipääsejat omavahel rahvahääletuse teises voorus vastamisi ning võitja selgub vaid rahvahääletuse tulemusena. Seega ei mängi žürii arvamus esikolmiku järjekorra puhul mitte midagi: kohtunikud mängivad rolli vaid esikolmiku selgitamisel. Kohad neljandast kümnendani on aga juba täpselt poole ulatuses žürii otsustada. Seda on järgnevate panuste analüüsimisel oluline meeles pidada.

Mida seni teame? Teame seda, millised olid mõlemas poolfinaalis žürii neli lemmikut. Esimeses poolfinaalis osutusid kõik neli ka edasipääsejateks, mis tähendab, et neil oli olemas ka rahva tugi: need olid Elina Netšajeva, Stig Rästa, Iiris ja Sibyl Vane. Teises poolfinaalis osutusid žürii ja rahva arvamused pisut erinevateks: žürii eelistas seal Frankie Animali, Nikat, Evestust ja Girls in Pearlsi, ent kaksikõed Maarid (Girls in Pearls) rahva seas populaarseks ei osutunud ning jäid finaalist sootuks välja. Nende asemel tuli poolfinaali esinelikusse hoopis Karl Kristjan & Karl Killing feat. Wateva looga „Young”, mis tähendab, et see lugu pidi rahva seas olema väga popp. Lisaks sellele hääletati mõlema poolfinaali teises voorus finaali üks lugu, mis esinelikusse ei pääsenud – esimeses poolfinaalis oli selleks Vajé „Laura (Walk with Me)”, teises Gerli Padari ja Eliis Pärna „Sky”. See tähendab, et ka neil lauludel oli rahva seas keskmisest kõrgem toetus, kuivõrd poolfinaalide teine voor koosnes ainult rahvahääletusest ning žürii valikud seal enam midagi ei mõjutanud.

Veel viis panust, mis kindlasti enne laupäeva teha

Ülejäänud kategooriatest on samuti võimalik endale väga mõnusaid väärtusi leida. H2H kategoorias on näiteks väga head koefitsiendid Iirise „Drop That Boogie’l” Nika „Knock Knocki” vastu (Iirise koef 1,85), samuti on Iirise koef väga ilus ka Frankie Animali „Misty” vastu (1,85). „Misty” on küll suurepärane laul ning teenib ilmselt žüriilt ka igati kenad punktid, ent on väheusutav, et ta laiemale rahvale nii hästi peale läheb.

Lisaks saab eraldi ennustada ka seda, kes saab enim punkte kohtunikelt ning kes telehääletusega. Mõlemas vallas on mõistagi suursoosikuks Netšajeva – žürii seas on tema koefitsiendiks 1,35, rahva seas 1,25. Mõlemad panused annavad väga hea väärtuse. Viimaseks nõuandeks on H2H Karl Kristjan & Karl Killing feat. Wateva loo „Young” ja Vajé „Laura (Walk with Me)” vahel – selles vastasseisus on „Youngi” koefitsient 1,80 ning tundub, et rahvale läks just see laul tunduvalt paremini peale.

Seega ootab meid laupäeval huvitav lauluvõistlus, kus Elina Netšajeva „La forza” tuleb kõigi eelduste kohaselt ülekaalukaks võitjaks. Ühel üle-Euroopalisel Eurovisioni fännilehel on Netšajeva kõigi teiste finalistide vastu kogunud lausa 70 protsenti häältest, mis on tõeliselt vägev näitaja. Kõik märgid näitavad, et Eesti saab üle tüki aja ka suure Eurovisioni mõttes tugeva esikolmikupretendendi – tee endale laupäeva õhtu Betsafe’i abil veelgi huvitavamaks!

Loe rohkem

Copy
Tagasi üles