Kanuti Gildi Saalis esietendub lavastus terrorismihirmust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Jaaks, Siim Tõniste ja Üüve-Lydia Toompere.
Piret Jaaks, Siim Tõniste ja Üüve-Lydia Toompere. Foto: Kanuti Gildi Saal

21. märtsil esietendub Kanuti Gildi SAALis Üüve-Lydia Toompere, Siim Tõniste ja Piret Jaaksi lavastus «Plaan T». Lavastus on ainest saanud dokumentaalsest materjalist, mille jaoks lavastajad Üüve-Lydia Toompere ja Siim Tõniste ning dramaturg Piret Jaaks viisid möödunud aasta sügisel läbi uurimuse terrorismihirmust tänapäeva Eesti inimeste seas.

Lavastuse aluseks on võetnud n-ö valge kaubiku juhtumi, millest nähtub, et igapäevastest asjadest nagu auto võivad saada hirmuobjektid, kui need satuvad kuritegelikesse kätesse.

«Selle näite põhjal hakkasime ka Eesti inimesi küsitlema. Meie ligi 70 intervjueeritavat vastasid küsimustele, et milline oli nende esimene terrorikogemus, kui tõenäoliseks nad peavad terrorirünnaku toimumist Eestis, kust nad saavad infot juhtumite kohta, millist meediat nad tarbivad ning kui tihti mõtlevad üldse sellistele asjadele. Need intervjuud oli ka meie lavastuse inspiratsiooniallikaks,» selgitab lavastaja Siim Tõniste. 

«Plaan T» vaatleb, milliseks võib kujuneda tulevikus igapäevaste tarbeasjade nagu näiteks auto maine ühiskonnas või teatrikülastus juhul, kui hirm ei lakka. Vaatab igaüht kui potentsiaalset terroristi ent laseb vaatajal endal sellele vastuse anda. Õpetab reageerima ootamatustele ning otsib abi ja selgitusi inimestelt, kellel on erilised võimed.

Üüve-Lydia Toompere on vabakutseline koreograaf, lavastaja ja etendaja, kes on omandanud koreograafia ja tantsu kõrghariduse Tallinna Ülikoolis. Toompere elab hetkel Berliinis ja õpib Berliini Kunstide Ülikoolis (Udk Berlin) kommunikatsiooni poliitilistes, sotsiaalsestes ning majanduslikes kontekstides.

Siim Tõniste on Tallinnas elav vabakutseline koreograaf, lavastaja ja etendaja. Ta on õppinud Tallinna Ülikoolis, Tartu Ülikoolis ning Praha Etenduskunstide Akadeemias. Ta töötab tantsu- ja teatripedagoogina. Lisaks on ta Hiiumaa TantsuFestivali ja Vaba Vormi meeskonnas.

Piret Jaaks on vabakutseline näitekirjanik ja dramaturg. Tartu Ülikoolis teatriteadust õppides alustas ta lühiproosa kirjutamisega ja avaldamisega, mis omakorda andis tõuke kirjutada dramaturgiat. Praegu õpib Piret Jaaks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikoolis doktoriõppes, kus uurib, kuidas luua dramaturgiat kogukondi kaasates.

Lavastuse autorid ja loojad on Siim Tõniste, Üüve-Lydia Toompere, Piret Jaaks. Kunstnik Inna Fleiser, helikunstnik DJ Mixer, valguskunstnik Oliver Kulpsoo, produktsiooni assistent Kaie Küünal, kunstniku assistent Mari Hinn. Etendajad Zoja Mellov, Üüve-Lydia Toompere, Siim Tõniste. Kaasproduktsioon Kanuti Gildi SAAL ja Vaba Vorm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles