«Stiiliharjutused» tuleb lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Kaus Tallinnas Viru tänaval 2018. aasta jaanuaris.
Jan Kaus Tallinnas Viru tänaval 2018. aasta jaanuaris. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval esietendub Tallinnas, Kirjanike maja musta laega saalis lavastus «Stiiliharjutused», kus saavad omavahel kokku teatrietendus, kirjandusõhtu, stand-up ja bändiproov. Lavale astuvad Eva Koldits (NO99), Toomas Täht ning kirjanikud Jan Kaus ja Indrek Koff.

Lavastuse kaudseks põhjustajaks sai prantsuse kirjaniku Raymond Queneau’ raamatu «Stiiliharjutused» 2007. aastal ilmunud eestikeelne tõlge. Teos vahendab Pariisi kesklinna ühistranspordis aset leidva veidra juhtumi 99 versiooni, näidates, kuidas üht ja sama lugu on võimalik täiesti erinevalt jutustada.

Paar aastat tagasi leidis kirjanik Jan Kaus selle raamatu peale mõeldes, et 99 pole tegelikult mingi piir. «Ma olen «Stiiliharjutusi» koolides ja raamatukogudes päris palju ette lugenud. Ühel hetkel hakkasin neid ise juurde kirjutama, sest Queneau on loonud olemuselt püsivalt avatud vormi,» ütles Kaus Postimehele. «Järgmine samm oligi kaasata n-ö oma inimesi nii näitlejate kui kirjanike hulgast, kellega koos seda vormi edasi avada.»

Nii sündiski kirjandus- ja teatriinimeste koostöö: kaks näitlejat ning kaks kirjanikku esitavad ühest loost mitukümmend omaloomingulist versiooni, sekka mõned Queneau’ originaalid – või nende tundmatuseni moondunud mugandused. «Meie kavaleht kujutabki põhimõtteliselt eraldi raamatut, kus koos hulgaliselt meie enda kirjutatud uusi stiiliharjutusi, Queneau' algse motiivi värskeid lisandusi,» sõnas Kaus.

Edasised etendused toimuvad 10., 12. ja 19. märtsil kell 19 Kirjanike Maja musta laega saalis, 22. märtsil kell 19 ERMi teatrisaalis ning 10. ja 30. aprillil kell 19 Von Krahli Teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles