Avatakse fotodokumentalistika näitus «Koerailmutus»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Koerailmutus» plakat.
Näituse «Koerailmutus» plakat. Foto: Marit Raist

Emakeelepäeval, 14. märtsil kell 18 avatakse Eesti Kunstiakadeemia fuajees (Estonia pst 7/ Teatri väljak 1) fotograafiaõppejõu ja kunstniku Kalev K Vapperi poolt kureeritud fotodokumentalistika näitus «Koerailmutus».

Näitus on jaanuaris alustanud Avatud akadeemia fotodokumentalistika kursuse töödest. Alates 24. jaanuarist on kursusel osalenud iga nädal korra kokku saanud, ideid ja mõtteid vahetanud, ning nüüdseks on valminud teosed näituseks koondatud. Näitusel esinevad dokumentaalfotograafid Airi Leon, Birgit Varblane, Liina Uuetoa, Marit Linke, Terje Äkke, Urmas Roos, Mark Slavin, Sven Tupits, Igor Zujev ja Vallo Vahesaar.

«See pole enam mõtlemise ja plaanipidamise, vaid tõsise töötegemise aeg,» nentis enne uue aasta algust tähetark Igor Mang. «Kollane maakoer nõuab tegelemist väga maiste praktiliste asjadega ja igapäevavajaduste rahuldamisega – toit, kütus, rõivad, töökoht, lapsed, hoolt vajavad vanurid.» (21.12.17, Maaleht). Sellest Mangi nõuandest inspireeritud tööd näitusele jõudnud ongi.

«Jah!» nentis Ainar Ruussaar raadiosaates, kui teater NO99 aastapäeva filmi arvustas: «Mul tekkis ka eile tunne, et tegelikult oleks võinud väga väikese raha eest vedada läbi must-valge filmilindi surnud koera nööri otsas, mille peale on kirjutatud «100»!» (25.02.18, Vikerraadio).

Kas ka näituselt «Koerailmutus» võib midagi taolist oodata? «Koeri on fotodel küll, aga neil on koera moodi vedanud. Neid ei veeta!» rahustab Vapper. «Ja värvi- ning närvigammalt on väga erinevaid asju, ilusaid asju. Kui nad ka üleni helged pole oma teemadelt, on nad igati elus. Köidavad ja tõmbavad meid ennast sajaga lindile kui tarvis.»

Avamise põgusaks osaks saab ka Jürgen Rooste ja Kalev K Vapperi emakeelepäevale pühendatud etteaste, mis on vaheetapiks terve päev kestvale Kristjan Jaak Petersoni luulemaratonile Tallinna linna eri paigus. Näitus jääb avatuks kuni 18. veebruarini. Näitus avatud kell  8.00 – 22.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles