Psühhedeelia ja maagiline Tallinn

Jaan Elken
, kunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilen Künnapu näitus «Maagiline Tallinn».
Vilen Künnapu näitus «Maagiline Tallinn». Foto: LIIS TREIMANN/EESTI MEEDIA/SCANPIX

Disaini- ja arhitektuurigaleriis on avatud Vilen Künnapu näitus «Maagiline Tallinn». Näituse plakatilt vaatab Künnapu meid David Hockneylt näpatud ümmarguste trendiprillidega, mis ongi saanud Künnapu avaliku imago lahutamatuks osaks.

Mõistmatuks jääb, kuidas seesama mees, kes varateismelise kombel maailma läbi vikerkaarevärvide kaskaadi defineerida püüab, saab olla edukate kinnisvara-arendajate koostööpartneriks näiteks Viru keskuse ja SAS Radissoni miljonihangetes. Või Künnapu osalemine sotsiaalprojektides – näiteks aitas mees kirjastada Andres Elbingu luulekogu, olles vanglas olevale Beebilõustale omamoodi mentoriks. «Maagilises Tallinnas» on väljas kunstniku ekstreemseimat, lausa psühhedeelse mõjuga värvikäsitlust, mida omajagu võimendavad galerii sünkmustaks värvitud seinad. Hipiliikumisega seotud kompleksse kultuurilise nähtuse juured on küll 1960-ndates, kuid tänu Kalifornia camp- ja geikunsti võtmenimedele nüüd üleilmselt tuttav. Omaaegselt protestilainelt kaaperdatud võttestik on nüüdseks pigem ümber kodeeritud hedonistliku ja naudingutele keskenduva elustiili atribuudiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles