Video: Björk intervjueerib Arvo Pärti (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt
Arvo Pärt Foto: Liis Treimann

Raadiojaama NTS Facebooki kontol avaldatud videos saab muusik Björk võimaluse esitada paar küsimust Arvo Pärdile. Ja Pärt vastab.

Björk: «Ma armastan väga-väga teie muusikat, sest te annate kuulajale ruumi. Ta võib minna muusikasse ja seal elada. Aga suur osa viimaste sajandite jooksul loodud muusikast on mõeldud lihtsalt istumiseks ja kuulamiseks.»

Pärt: «Võibolla on see nii selle pärast, et ma vajan ise ruumi. Isegi siis, kui ma töötan. Minu meelest on heli väga huvitav fenomen. Inimesed ei anna endale aru, kui võimas on muusika mõju meile, nii hea kui paha. Heliga võib inimese tappa. Ja kui heli on võimeline tapma, siis võib-olla on olemas ka heli, mis mõjub tapmisele vastupidiselt. Vahemaa nende kahe punkti vahel on väga suur. Ja sa oled vaba, sa võid valida. Kunstis on kõik võimalik. Aga kõik, mis on loodud, pole vajalik.»

Björk: «Erinevad hääled teie muusikas on peaaegu nagu Pinoccio ja Kilk. Üks on nagu inimene, kes teeb kogu aeg vigu ning teistele haiget. Kilk aga üritab teda kasvatada. Kas teile tundub samamoodi või ma kujutan seda endale ette?»

Pärt: «Ma olen väga õnnelik, et te selle jutuks võtsite. See on tõesti nii. Minu uus stiil sisaldab kahte teed, kahte poolt. Üks liin esindab mu patte ja teine andestust nende eest. Enamasti on [minu] muusikas kaks häält. Üks keerulisem ja subjetktiivsem, aga teine väga lihtne ja objektiivne.»

Video järgneb. See intervjuu on osa 1997. aasta dokkfilmist «Modern minimalists».

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles