Vanausuliste varast jätkub juttu kauemaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Volossova on väga uhke Piirissaarelt saadud viletsas seisus ikooni üle, mis kujutab Kristuse ristilt mahavõtmist.
Irina Volossova on väga uhke Piirissaarelt saadud viletsas seisus ikooni üle, mis kujutab Kristuse ristilt mahavõtmist. Foto: Sille Annuk

Jevdokia Makarenkova elamisest pärit päevinäinud koorelahutaja on täiesti töökorras, vala vaid piim sisse ja anna vänta. Kuidas töötavad koorelahutaja ja teised vanad vajalikud asjad, saab teada tulevikus Kallastel.


«Meie uhkus on vana suur ikoon, mis on kahjuks õudses seisus,» tutvustas Kallaste endise kutsekooli ühte klassituppa tehtud ajaloo toa pärli väikse väljapaneku üks koostaja, Kallaste keskkooli huvijuht, psühholoog ja logopeed Irina Volossova. «Aga meil on lootus, et saame selle taastada.»

Tegelikult on ta ajaloo tuppa kogunenud vanade asjade üle uhke, sest need on pärit Kallaste ja selle ümbruse inimeste kodudest. «Pealtnäha on need pööningule, sahvrisse või kuuri seisma jäänud asjad,» rääkis Irina Volossova. «Aga neil heast südamest kingitud asjadel on oma lugu ja me räägime neid lugusid kõigile, kes siia tulevad.»

Üllatav kapsatünn

Ajaloo toa tegemise mõte pärineb Kallaste linnapealt Viktor Nukkalt, väljapaneku koostas MTÜ Kallaste Rahvakultuuri Selts. Viimase taga on peale Irina Volossova veel kolm tema kolleegi: eesti keele õpetaja Jekaterina Mark, kunstiõpetaja Aili Kivisaar ja ajalooõpetaja Aleksei Šlenduhhov.

Väljapaneku vaataja kogeb äratundmisrõõmu ja kindlasti ka midagi üllatavat. Äratundmisrõõmu pakuvad näiteks suur ja väike võimasin, pesupali, netid söetriikrauad ja kiiskavad samovarid.

Üllatavalt mõjuvad hapukapsa tegemiseks ja hoidmiseks kasutatud pesukausi mõõtu savikauss, pea meetrise varrega kulp jääaugust jääsupi väljakoukimiseks ja lapsevoodi suurune abielurahva ase, kus vanausulised magasid peaaegu istudes, sest pikutades puhata võisid nad alles teises ilmas.

Suured plaanid

Juttu jätkuks iga asja juures kauemaks, kuid paljalt jutu juurde ei kavatse ajaloo toa tegijad Kallastel jääda.

«Tahame veel üht klassi juurde saada, et siia tekiks omaette eluruum,» rääkis Irina Volossova.

«Teises toas hakkame suvel vanausuliste kombeid ja töid tutvustama. Keedame seal suhkrut, teeme samovariga teed ja ajame söetriikrauad kuumaks. Meie rahvas teeb väga häid pirukaid. Miks mitte lasta külalistel vanas puunõus tainast sõtkuda ja endale häid pirukaid küpsetada!»

Kallaste linnapeal Viktor Nukkal pole majapidamise suurendamise vastu midagi, sest linn kavatseb endise kutsekooli kompleksi põhjalikult korda teha. Hoonete täitmisega linnapea sõnul probleemi ei ole, rendihuvilisi jätkub.

Kutsekooli peahoone remont annaks Kallaste rahvale ka kultuurimaja, mis koos linnavalitsusega 2006. aasta sügisel maha põles. Endise koolimaja remondiraha saamiseks pöördub Kallaste kultuuriministeeriumi poole.

Vanausuliste kombeid ja eluolu tutvustavad ka Kolkjas ja Varnjas asuvad väiksed majamuuseumid. «Rahvast meil käib,» kinnitas Kolkja vanausuliste muuseumi juhataja Anna Portnova. Lõviosa külastajatest moodustavad praegu Soome turistid ja Eesti pensionärid.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles