Emajõe uputus teenis kunsti huve

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Hanna-Liisa Solli kahest võistlustööst.
Üks Hanna-Liisa Solli kahest võistlustööst. Foto: Hanna-Liisa Soll

Kevaditi viib Emajõgi oma veed läbi mitte ainult kaldapajude alt, vaid ka kõnniteede ja kallaste pealt. Kui vesi läheb sinna, kus ta olema ei peaks, võib tulemus lisaks ebamugavusele pakkuda ka kaunist vaatepilti.


Loodusmaja noored otsustasid muidu vaid meelehärmi tegeva uputuse panna esteetilist eesmärki teenima  ja kutsusid kõiki teisi noori üles seda pildistama. Tulemus –  28 loodusfotost koosnev näitus avatakse täna keskkonnahariduskeskuse saalis.

«Kaamera rohkem kui paaripäevast puhkust ei saa, enamasti leian ma ikka ja jälle midagi, mida tarvis jäädvustada,» rääkis noor fotograaf Hanna-Liisa Soll (16), kes lisaks looduspiltidele ja muule meelepärasele jäädvustab ka pere- ja kooliüritusi.

Põhjus õue minna

Sollil ei olnud võistlusest kuuldes juba jõepiltide portfooliot ootamas, see oli hea ettekääne peas ringlevaid mõtteid teoks tegema minna.

Kui head tema pildid on, neiu hinnata ei tahtnud, mitte enne kui on teiste omi näinud. «Muidugi loodan, et olen suutnud tabada midagi, mis teistele silma ei jäänud ja seda ka hea nurga alt,» muigas Soll.

Hoopis rohkem oli valmistunud samuti 16-aastane Aldo Rääbis, kes on looduspilte teinud ja võistlustel osalenud juba aastaid ning ka professionaalide käe all õppinud. Pildistamise teeb  keerukamaks see, et sünnist saati halvatud parema käe tõttu saab ta oma spetsiaalsete lisadega peegelkaamerat kasutada vaid vasaku käega.

Rääbis käis uputust pildistamas ka eelmisel aastal ning pidi nii mõnegi siis tehtud ja väga hästi õnnestunud foto kahetsusega kõrvale panema – näituse reeglid lubasid saata vaid kaks sel kevadel tehtud pilti.

«Päris juhuslikud klõpsud need ei ole, üritasin ikka mingit meeleolu tabada,» on Rääbis siiski ka praeguste piltidega rahul.»

Noorte oma projekt

Üks fotojahi korraldajatest, Mihkel Keldoja rääkis, et uputust käisid nad pildistamas ka ise oma seltskonnaga, kuid see oli vaid oma lõbuks ja näitusele neid pilte üles ei panda.

Raha fotojahi korraldamiseks said nad Noorte Omaalgatuste Fondist, seda jagasid kooliaasta jooksul laiali Tartu noortekeskused.

Vähemalt jaanipäevani avatud näituse raames käib ka väike võistlus, kus külastajad ja korraldajate  kokku pandud žürii valivad välja kahes vanuseklassis kolm paremat.

Mis pildistamise objekti, sulnist Emajõge ennast puudutab, siis praegu veetase pidevalt langeb ja linnas on viimsedki üleujutuse jäljed kadunud.

Viimane rahajagamine
• Kuni 30. maini saab veel Anne Noortekeskuse omaalgatusfondist küsida toetust ideede elluviimiseks.
• Oodatakse 12–16aastaste noorte projekte, mis sisaldaksid uuenduslikke tegevusi, kaasaksid suuremat hulka noori ning mõjutaksid oma tegevusega laiemat üldsust.
• Projekti tegevus peab jääma ajavahemikku 6. juunist kuni 31. juulini ning suurim taotlussumma ühe projekti kohta on 320 eurot.
• Projektid saata hiljemalt 30. maiks aadressil johanna.tikka@annenk.tartu.ee.
• Täpsem info www.annenk.tartu.ee või www.ank.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles