Pool filharmoonia kammerkoorist asendab noodipaberid iPadiga

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noodid ScoreMusicu programmis
Noodid ScoreMusicu programmis Foto: ScoreMusic

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) katsetab sel neljapäeval esimest korda laulmist traditsiooniliste pabernootide asemel  digitaalsest noodimaterjalist.

Eesti Muusika Päevade avakontserdil Niguliste kirikus kasutavad nimelt pooled EFK lauljad Apple’i tahvelarvuteid, kuhu on paigaldatud Eesti start-up-firma ScoreMusic noodiprogramm.

Koori töö uue tehnoloogiaga algas pool aastat tagasi, kui koori juhatuse liikme Esper Linnamägi initsiatiivil asuti koostöös ScoreMusicuga katsetama digitaalse noodimaterjali kasutamise võimalusi Eesti Muusika Päevade kava õppimisel ning esitamisel.

«On teada, et mõned kollektiivid maailmas juba kasutavad muusika esitamisel uusi tehnoloogiaid, näitena võib tuua Austraalia kammerorkestri ja Soome Rahvusooperi koori, kuid Eestis on sellega tutvust teinud veel vaid üksikud,» rääkis Linnamägi.

Foto: EFK

Digitaalsel noodimaterjalil on koori hinnangul palju eeliseid – kaob rendinootide saatmine postipakiga, noodikirjastajad ei pea trükkima ühest muusikateosest paberkoopiaid ning muusikutel on võimalik teha digipliiatsiga märkmeid, mis säilivad digitaalsel kujul. Vähese valgusega esinemiskohtades annavad tahvelarvutid aga valgust noodimaterjali lugemiseks ning turneel kaob vajadus kaasa võtta suurt hulka pabernoote.

ScoreMusicu esindajad Kristjan Nõlvak ja Kadri Tali on tegutsenud diginoodi rendi võimaluste arendamise nimel tänaseks kaks aastat. Tandem usub, et loodud on uus Eesti edulugu, mis tasapisi kinnitab kanda maailmalavadel.

Sel neljapäeval toimuval kontserdil on programmi sisestatud kolm uudisteost, mis kõlavad esiettekandes. Riho Esko Maimetsa «Kolm püha roosipärja palvet» segakoorile, Gerta Raidma «je suis» («ma olen») kammerkoorile ja Tatjana Kozlova-Johannese «I will cross this road» («Ma rändan seda teed») meeskoorile, kammerkoorile ja keelpillikvartetile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles