Arvo Pärdi neli sümfooniat püüti plaadile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

20. aprillil ilmub ECMi väljaandel heliplaat «Arvo Pärt. The Symphonies», millel kõlavad kõrvuti kõik Arvo Pärdi neli sümfooniat. Neid helilooja eri loomeperioodidest pärit orkestriteoseid esitab Wrocławi NFMi filharmooniaorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Arvo Pärdi sõnul on iga tema sümfoonia omaette maailm, mis näitab eri ilmakaarde. «Vaja on kompassi, et mõista, kas nool on põhjas või lõunas,» vahendab Arvo Pärdi Keskus heliloojat.

Teosed kõlavad plaadil kronoloogilises järjekorras, andes aimu Pärdi muusikalisest arenguteest.

Tõnu Kaljuste sõnul võib neid nelja sümfooniat vaadata kui ühte suurt sümfooniat. «Tajun Arvo Pärdi loodut kui biograafilist narratiivi ja loodan, et sellel albumil kõlava tervikuga suudame värskendada mälu Pärdi teekonnast. See algas sisenemisega neoklassitsistlikku ja serialistlikku maailma, kulges sealt kollaaži sisaldava kompositsioonini. Ta jätkas vanema sakraalmuusika mõjudes ning neljandas sümfoonias jõuab pihtimusliku muusikani, palvetest, kahetsustest ja kannatustest kantud helimaailmani,» kirjeldab Tõnu Kaljuste Arvo Pärdi Keskuse kodulehel.

Tõnu Kaljuste ja Wrocławi NFMi filharmooniaorkester salvestasid kõik neli sümfooniat Wrocławi rahvuslikus muusikafoorumis, sümfoonia nr 3 salvestus leidis aset 2015. aasta oktoobris, sümfooniad 1, 2 ja 4 jäädvustati 2016. aasta augustis.

Wrocławi NFMi filharmooniaorkester asutati 1945. aastal ning 1949. aastani tegutses ta samaaegselt sümfoonia- ja ooperiorkestrina. 1954. aastal moodustati selle kollektiivi põhjal iseseisev sümfooniaorkester, Witold Lutosławski filharmoonia. Wrocławi rahvusliku muusikafoorumi avamisega 2015. aastal sai orkester oma tänase nime.

Tõnu Kaljuste on salvestanud mitmeid Pärdi teosed, mis on koostöös ECMiga jõudnud plaatidele nagu «Te Deum», «Litany», «Kanon Pokajanen», «Orient. Occident», «In Principio». 2014. aastal pälvis Kaljuste Arvo Pärdi autoriplaadiga «Adam`s Lament» Grammy muusikaauhinna parima kooriesituse kategoorias.

Plaadi juurde kuulub 27-leheküljeline buklet Wolfgang Sandneri põhjaliku esseega Arvo Pärdi sümfoonilisest loomingust.

«Arvo Pärt. The Symphonies» ilmub 20. aprillil.

Foto: Plaadi esikaas
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles