Täna avati Londoni raamatumess

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 10. aprilli hommikul avati Londoni raamatumess, kus Eesti on koos Läti ja Leeduga peakülalised. Eesti esitleb messil enam kui kolmesadat raamatut ning Eesti kirjanikud osalevad kümnetel seminaridel ja kohtumistel.

Kultuuriminister Indrek Saar ütles pärastlõunal toimunud pidulikul avamisel: «Eesti juubeliaastal on hea meel tõdeda, et meie kirjandusel läheb maailma areenil üle aegade hästi ja Eesti autorid on hinnatud nii kodus kui välismaal. Seda suurem on rõõm, et tänavu on Londonis Eesti kirjandus esmakordselt esindatud nii kõrgel tasemel ja nii suures mahus. Kolme Balti riigi iseseisvuse sajanda aastapäeva tähistamine Londonis nii suure ja väärika ühisekspositsiooniga on Eestile, Lätile ja Leedule kahtlemata oluline saavutus rahvusvahelisel areenil, mis aitab meie kirjandust maailmas veelgi tuntumaks teha.»

Eesti kirjanduse eestkõnelejaks Londoni messil on kirjanik Mihkel Mutt, messi nn päevaautor. Koos temaga on tähelepanu keskpunktis ka kirjanikud Andrei Ivanov, Maarja Kangro ja Rein Raud. Eesti lastekirjandust esindab Piret Raud, kellele on pühendatud eriseminar, ning teised autorid ja illustraatorid. Ühtekokku on raamatumessi nädalal Londonis esinemas üle kolmekümne meie kirjandusinimese.

Messile eelnes pühapäeval luuleõhtu, kus esinesid Veronika Kivisilla ja Eeva Park. Esmaspäeval esines Mihkel Mutt koos Nora Ikstena (Läti) ja Kristina Sabaliauskaitega (Leedu) Briti raamatukogus vestlusõhtul. Räägiti Euroopa ja Balti riikide kirjandusest, kirjanikud lugesid inglise keeles ette katkendeid oma teostest. Eile avati Londonis ka Ühendkuningriigi ning kolme Balti riigi illustraatorite koostöös valminud Pop Up näitus.

Londoni raamatumess toimub 10.–12. aprillil  Londonis Olympia ajaloolises messikeskuses. Messi autoriprogrammi kureerib Briti Nõukogu koostöös Eesti Kirjastuste Liidu ja Eesti Kirjanduse Teabekeskusega.

Pärast messi toimub Notting Hillis Coronet Print Roomis 13.–14. aprillil Eesti kirjanduse festival EstLitFest, kus esinevad Eesti ja Ühendkuningriigi kirjanikud ja muusikud, esitletakse värskelt inglise keeles ilmunud  kirjandust, pakutakse Eesti toite ja jooke. Neljapäeval näidatakse Londonis Regent Street Cinemas Andrus Kivirähki romaanil «Rehepapp» põhinevat filmi «November». Festivali kohta leiab põhjaliku info aadressilt: www.estlit.ee/estlitfest2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles