Suri filmiklassik Miloš Forman

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miloš Forman 1985. aastal.
Miloš Forman 1985. aastal. Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Oscariga pärjatud Tšehhis sündinud režissöör Miloš Forman suri eile, teatas Tšehhi ajakirjandus laupäeval. Tema pärandiks jäävad filmiklassikud «Amadeus» ja «Lendas üle käopesa».

Uudisteagentuur ČTK teatas viitega Formani abikaasale Martinale, et USA-s elanud 86-aastane lavastaja suri ootamatult pärast lühikest haigust oma perekonna ja lähedaste keskel.

1932. aasta 18. veebruaril Čáslavis sündinud Forman kaotas mõlemad vanemad natside koonduslaagris.

1960. aastatel oli ta osa Tšehhoslovakkia uue põlvkonna filmitegijatest, kes näitasid oma loominguga mässu kommunistliku režiimi vastu.

Pärast Praha kevadet kolis Forman Prantsusmaa kaudu elama Ameerika Ühendriikidesse.

Seal sai ta karjäär 1971. aastal hoo sisse filmiga «Paigaltvõtt», millele järgnes neli aastat hiljem «Lendas üle käopesa». Viimase eest sai ta ka esimese Oscari parima filmi eest.

1983. aastal naasis ta Prahasse, et filmida tohutult edukaks osutunud «Amadeusi», mis võitis kaheksas kategoorias üheteistkümnest, millele film Oscaritel nomineeritud oli.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles