Tartu Elektriteatris linastub põnev film igavusest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Brüssel»
Kaader filmist «Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Brüssel» Foto: Kaader filmist

Sel reedel, 20. aprillil algusega kell 19 linastub Tartu Elektriteatris legendaarse Belgia filmirežissööri Chantal Akermani 1975. aastal valminud linateos «Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Brüssel». Pika nimega kultusfilm uurib enam kui kolme tunni vältel ühe keskealise lesknaise argipäeva.

Jeanne Dielman elab linnakorteris koos oma teismelise pojaga ning toimetab igapäevaselt põhiliselt trajektooril magamistuba-köök-elutuba, põigates aeg-ajalt poodi või postkontorisse. Koristamine, toiduvamistamine, igasugune sättimine, puhastamine, korrastamine on naise elu sisuks. Esmapilgul tühine kõrvalekalle rutiinist lusika mahapillamise näol rajab aga teed uutele pisiäpardustele, mille tulemusena juurdunud päevarütm hakkab aina enam nihkesse minema.

Tegemist on võrratu filmieksperimendiga, mis võib tekitada publikus samasugust tüdimust kui oma peategelases. Või siis lasta mõttel vabalt joosta keset ekraanilt vastu vaatavat hüpnotiseerivat aegruumi ja meditatiivset päevarütmi. Igatahes on tegemist linateosega, mis on pannud kriitikud ja filmivaatajad kihelema juba aastakümneid.

Film linastub 13.04–13.05 Tartu Kunstimajas toimuva näituse «Igavuse esteetika» ning 20.04 Tartu Elektriteatris toimuva samanimelise konverentsi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles