Tänavust Jazzkaare festivali külastas 26 200 muusikasõpra

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cory Henry on Jazzkaare üks peaesinejaid.
Cory Henry on Jazzkaare üks peaesinejaid. Foto: Jazzkaar

20.-29. aprillini toimunud 29. Tallinna rahvusvahelisel festivalil Jazzkaar osales rekordiliselt 26 200 muusikasõpra, kes külastasid kontserte, tasuta päeva sündmusi ja linnaruumi pop-up kontserte. Jazzkaare kontsertidele väljastati 12 500 piletit.

Festivalikeskuses Telliskivi Loomelinnakus, Alexela Kontserdimajas ja Tallinna kodudes toimus 60 Jazzkaare kontserti ning lisaks jõudis festival veel 12 paika üle Eesti. Kokku oli Jazzkaare programmis üle 160 muusikasündmuse.

Jazzkaare kunstiline juht Anne Erm tänavusest jazzipeost: «Rõõmustasime koos arvukate välisajakirjanikega nii mitmekülgse ja kõrgetasemelise kontsertprogrammi üle. Omanäoline eesti jazz on Euroopas järjest suuremat tähelepanu pälvimas ja eesti jazzmuusikute silmapaistvat taset kiitsid kõik meie külalised. Eesti muusika ja muusikud olid festivalil esindatud huvitavate ja omanäoliste kavadega. Ka järgmisel Jazzkaare 30. juubeliaastal saame kindlasti nautida eesti jazzimuusikute spetsiaalselt festivaliks valminud loomingut.»  Festival Jazzkaar 2019 toimub 19. aprillist kuni 28. aprillini 2019.

Tänavuse festivali avas eriline Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud kontsertetendus «Saja lugu», millest sai Noblessneri sadamalinnakus osa üle 1500 inimese. «Saja lugu» portreteeris sadat Eesti inimest läbi Erki Pärnoja muusika, Kaupo Kikkase kaamera, Laur Kaunissaare valitud mõtete ning Kaupo Kikkase ja Jaak Printsi videolavastuse. Avasündmuse «Saja lugu» aitas publikuni tuua Viru Keskus.

Jazzkaare peaesineja Laura Mvula kontsert Alexela kontserdimajas, mida külastas üle 1700 inimese, oli positiivne ja hingekeeli puudutav. Jazzi kõrgpilotaaži sai nautida trio The Bad Plus, Ambrose Akinmusire, Cory Henry, Nik Bärtschi, Bill Evansi ja mitmete teiste ansamblite kontsertidel. 

Uut eesti muusikat tõid Jazzkaarele paljud meie jazzitipud. Kristjan Randalu esitles esimese Eesti jazzartistina maineka ECM plaadifirma alt ilmunud albumit «Absence». Laura Põldvere ja Villu Veski duo Laura & W esitas värske albumi «Crazy Enough» lugusid. Kvartett Voorand-Koikson-Sooäär-Daniel tegid albumiga «Tormisele» kummarduse helilooja Veljo Tormise loomingule ja esitasid maestro muusikat koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga Kaspars Putninši juhatusel. Uut omaloomingut pakkusid veel Estonian Voices, Anna Põldvee ja mitmed teised. Festivalil jagus rõõmu ka väikestele jazzihuvilistele. Tallinnas, Tartus ja Viljandis musitseerisid koos lastega Eeva ja Villu Talsi. Noored jazzmuusikud Eestist, Taanist ja Portugalist said esimesed rahvusvahelised kogemused projekti «Kids Can» raames Tallinnas.

Telliskivi Loomelinnakus toimunud tasuta kontsertide päeva enam kui 25 kontserti ja sündmust ning Jazzkaare linnaruumiprojekt viisid jazzmuusika kontserdisaalidest kaugemale. Linnaruumiprojekti raames toimus 79 aktsiooni, tänu millele jõudis muusika lasteaedadesse, koolidesse, trammidesse, kohvikutesse, ummikusse, haiglasse ning veel paljudesse ootamatutesse paikadesse Tallinnas ja üle Eesti. Tasuta kontsertide päeval avasid oma uksed muusikale ja muusikasõpradele mitmed Telliskivis ja selle lähiümbruses asuvad ettevõtted. Päeva jooksul nautis muusikat üle 4900 inimese.

Festivali käigus jagati välja ka Eesti Jazziauhinnad. Tänavuse Danske Jazziauhinna võitis bassist Mihkel Mälgand, Noore Jazzitalendi tiitli saksofonist Lauri Kadalipp, Jazziedendaja on festivali Visioon ja Saue Muusikakooli juht Kristiina Liivik ning Aasta Jazzansambel on Kirke Karja Quartet. Esimest korda anti välja Aasta Jazzihelilooja tiitel, mille pälvis pianist ja helilooja Kristjan Randalu.

Jazzkaar 2018 arvudes:

  • - 26 200 külastajat
  • - üle 6000 inimese sai osa linnaruumiprojekti pop-up kontsertidest ja osales üle 50 noore muusiku
  • - 250 Eesti artisti, kellest ca 170 on muusikud ja 80 «Saja lugu» osalejad 
  • - 170 vabatahtlikku
  • - üle 4900 tasuta kontsertide päeva külastaja
  • - üle 25 välisajakirjaniku
  • - 7 kodukontserti
  • - 5 jazzijuttu 
  • - 12 kontsertpaika lisaks Tallinnale – Tartu, Pärnu, Viljandi, Haapsalu, Saku, Rakvere, Narva, Türi, Laitse, Võru, Kuressaare, Suurupi 
  • - üle 3200 pildi festivali pildigaleriis
  • - üle 70 arvustuse, publikuküsitluse ja intervjuu meie Jazzkaare kodulehel
  • - 19 videot festivalist 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles