ERSO lõpetab hooaja uhke festivaliga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Järvi
Kristjan Järvi Foto: Peter Adamik

ERSO lõpetab oma 91. kontserdihooaja suurejooneliselt – 18. kuni 24. maini toimuval hooajalõpu festivalil Practical Spirituality ootab publikut mitte ainult sümfooniline muusika, vaid ka koori, elektroonikat ja videoinstallatsioone hõlmav muusikaetendus, Islandi ja Eesti muusikat ühendav kammerkontsert, kinolinastus, meditatsioonid ja pop-up kontserdid.

Festivali kunstiline juht ja dirigent Kristjan Järvi rõhutab, et me tõstatame selle festivaliga rea küsimusi: Kes me oleme? Mis on eksistents? Mis eesmärgil inimene üldse teeb oma asju? Kas me kasutame oma aega millegi tõelise tegemiseks? Mis on tõeline? Festivali nimi on «Practical Spirituality». Aga mis see spirituaalsus on? Kas vaimsus? Mugavus? Osalus? Kas vaimsust saab üldse praktiliselt ellu viia?

Practical Spirituality ühendab omavahel tänapäevase ja klassikalise helikeele. Esmakordselt jõuavad Eestisse Islandi pianist Víkingur Ólafsson ning Saksa helilooja, produtsent, arranžeerija ja elektronmuusik Sven Helbig.

Vikingur Olaafsson
Vikingur Olaafsson Foto: ari magg

Festival algab 18. mail sümfooniakontserdiga «CENTURY ROLLS», kus kontserdi nimiteose, John Adamsi klaverikontserdi esitab Islandi pianist Víkingur Ólafsson. Kõlab ka Max Richteri ja Richard Straussi looming.

19. mail kell 18 on publik oodatud mitte kontserdisaali, vaid hoopis kinosse Sõprus, kus toimub filmi «Mao Embus» linastus (rež Ciro Guerra). Visuaalselt hüpnotiseeriv lugu inimesest, loodusest ja kolonialismi hävitavast jõust viib vaataja otse Amazonase troopilisse südamesse.

20. mail jätkub festival kammermuusika võtmes kontserdiga «FROM ICE TO EST». Lavale astuvad koos Víkingur Ólafssoniga ERSO kontsertmeister Triin Ruubel, tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink ja klarnetirühma kontsertmeister Signe Sõmer. Kõlab Arvo Pärdi ja Islandi heliloojate looming.

Enne kontserti, kell 18 oodatakse festivali külalisi muusikalisele meditatsioonile, mis annab võimaluse õppida muusikat kuulama rohkem kohal olles, mistahes kontserdil viibimine muutuks veelgi suuremaks elamuseks ja naudinguks. Meditatsiooni viib läbi ERSO viiuldaja ja kundalini jooga õpetaja Miina Laanesaar.

Sven Helbig
Sven Helbig Foto: Claudia Weingart

21. mail kell 18 toimub pop-up kontsert Telliskivis Reval Cafés. ERSO keelpillikvarteti ja Sven Helbigi esituses kõlavad Helbigi paariminutilised «Taskusümfooniad», mis paar päeva hiljem Estonia kontserdisaalis tulevad ettekandele suure sümfooniaorkestri esituses. Kohvikus toimuvat pop-up kontserti modereerib ja kuulajatega suhtleb dirigent Kristjan Järvi.

22. mail dirigeerib Kristjan Järvi Kultuurikatlas kammerkoori Voces Musicales, kontsertetendus koorile ja elektroonikale kannab pealkirja «I EAT THE SUN AND DRINK THE RAIN». Sven Helbigi teos tegeleb inimeste ja looduse vaheliste suhetega, kulmineerudes masinate ajastu lõpuga.

Festival Practical Spirituality kulmineerub 24. mail sümfooniakontserdiga «RING», mille kavas on kõrvuti ühe kuulsaima praeguse aja Saksa helilooja Sven Helbigi looming ja Richard Wagneri sümfooniline seiklus «Nibelungi sõrmus». Helbigi «Taskusümfooniad» on tosin umbes kolme minuti pikkust teost, kus helilooja on püüdnud klassikalise sümfooniavormi sisukuse ja sügavuse mahutada kompaktsesse laululikku vormi, suurt orkestrit toetamas elektroonika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles