Disainimuuseumis avatakse rühmituse Urmas-Ott kureeritud unikaalne ruum

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus TUBA. Objekt esiplaanil Lauri Kiluski keraamiline teos «Nukuke»
Näitus TUBA. Objekt esiplaanil Lauri Kiluski keraamiline teos «Nukuke» Foto: Hans-Otto Ojaste ja Urmas Lüüs

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum algatas Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks uue projekti pealkirjaga «Tuba», mille raames kutsutakse kunstnikke ja disainerid suhestuma siinset kunsti- ja argikeskkonda kujundava esemelise maastikuga.

Esimesena on väljakutse ees rühmitus Urmas-Ott (Urmas Lüüs ja Hans-Otto Ojaste).

«Üpris õõvastav tunne on saada enda käsutusse 16 000 eset ning täita nendega tühi valge ruum. Mida võtta, mida jätta? Esimene kuu möödus kahekesi tuhandeid pilte silmitsedes. Otsustame heita kõrvale traditsioonilised parameetrid, millest kuraatorid võiksid tavaliselt tuge leida, nagu näiteks ajastutruudus, stiililised määratlused või autorikesksed tervikud. Eesmärk on jõuda välja terra incognita’le, luua minevikuobjektide abil uus maailm» seletas rühmitus muuseumi teates.

Urmas-Ott jätkab: «Näitust üles ehitades võtsime stsenograafi positsiooni. Vaataja siseneb lavastatud ruumi, mida täidavad igapäevased mööbliesemed ja objektid. Kuid asjad ei ole juhuslikud. Kokku moodustub mõistatuslik keskkond, mis annab aimu vaid hetk tagasi selles ruumis viibinud inimeste elust. Vaataja saabub sündmuspaigale nagu detektiiv, kes peab loo ise kokku panema. Üritasime leida tasakaalu, kus pakume piisavalt mõtteainest, et laadida külastaja fantaasiat, samas jättes tema kujutlusvõimele piisavalt ruumi ja mängulusti»

Näituse avamine toimub neljapäeval, 10. mail kell 17.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles