Eesti skulptuuri suurnäitus

, kunstiajaloolane ja -kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«100 skulptuuri», Eesti Kujurite Ühenduse näitus Vaal galeriis.
«100 skulptuuri», Eesti Kujurite Ühenduse näitus Vaal galeriis. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Viimasel ajal on galeriides korraldatud klassika- ja ülevaatenäitusi, mis on traditsiooniliselt toimunud kesksete institutsioonide, kunstimuuseumide või kunstihoone pinnal. Mis siis ikka, loodetavasti kasvab seeläbi vähemalt galeriide külastatavus. Niisuguste näituste järele on ilmselge nõudmine. Märkimisväärne sündmus oli 1950. aastatel esile kerkinud skulptorite paari Juta ja Albert Eskeli märtsikuine näitus Kastellaanimaja galeriis, mais on sealsamas vaadata nende eakaaslase Lembit Polli keraamilised ja puuskulptuurid koos tema tütre Tuulikki Tolli akvarellidega.

Skulptuurisõbrale pakub nii vaatamisväärset kui ka mõtlemisainet näitus «100 skulptuuri» Vaala galeriis. Eesti Vabariigi juubeliaastal on arv 100 igasuguste ürituste nimetustes liigagi popp, ent sellest ei maksaks end siiski eksitada lasta. Näitus annab omalaadse läbilõike eesti skulptuuri arengust pooleteise sajandi jooksul, August Weizenbergist Jana Huuleni. Mitte kõik kujurid pole valitud saja hulka mahtunud, näiteks, pallaslased Linda Sõber ja Endel Kübarsepp, kelle näitus on alates 16. maist avatud Kumu projektiruumis. Kirjutab Mai Levin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles