Noorte(teatri)festival, mis mööda külgi maha ei jookse

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia eksootilist noorteteatrit esindab NB Festivalil lavastus «Peaaegu mitte midagi».
Brasiilia eksootilist noorteteatrit esindab NB Festivalil lavastus «Peaaegu mitte midagi». Foto: NB Festival

Eelolevast pühapäevast uue nädala neljapäevani Tallinnas teatris NO99 peetaval rahvusvahelisel teatrifestivalil NB Festival näeb ühe korraldaja, teatrikriitik Rait Avestiku sõnul nüüdisaegset teatrit, mis võib korda minna nii 4, 14 kui ka 44 aasta vanustele. «Noortele on üldse raske teatrit teha. Siiski kaldun arvama, et NB Festivalilt saab noor või ennast nooreks pidav kasuliku kogemuse. Teater mööda külgi maha ei jookse,» on Avestik kindel.


Festivalil astub üles nii Baltimaade, Põhjamaade, Saksamaa, Venemaa, Brasiilia ja Lõuna-Korea teatreid. Kui nüüd Eesti teatrid kõrvale jätta, sest neid on võimalik ka muul ajal näha, on Avestiku arvates geograafilises mõttes kõige erutavamad Brasiilia teater Sobrevento ja Lõuna-Korea teater Art Stage SAN.

«Kui Korea teater püüab meid võluda traditsionaalse muusika ning kombinatsiooniga näitlejatest ja nukkudest, siis Brasiilia teatri mitmetasandilises lavastuses on nukužanr segatud performance’i ja tantsuga. Ei saa mööda minna ka Rootsi ja Taani teatrite lavastustest, mille kvaliteet on maailmas üldtuntud. Norra ja Vene teatrid mõtestavad maailma ja ennast selles tantsuliselt, lätlased aga tuletavad meelde maailma loomist värvilise varjuteatri abil,» räägib Avestik.

Nagu varasematel nii on ka tänavusel festivalil olulisel kohal etendusejärgsed arutelud, kus vaidlevad praktikud-teoreetikud ning millest võib osa võtta ka publik.  

NB Festivaliga samal ajal toimub Tallinnas teatrifestival Treff, kus osaleb üle 700 esineja 18 riigist, andes viiel festivali­päeval kokku 150 etendust. Küsimusele, kas pole karta, et suur festival lämmatab väiksema, vastab Avestik: «Kui NB Festivali suureks pidada, siis pole meil kindlasti kavas Treffi lämmatada. Me suhtume absoluutselt toetavalt Treffi. Kui aga Treff on suur, ei tasu meil ikkagi ilmselt lämmatamist karta. Esiteks ulatub NB Festivali traditsioon aastasse 1995 ja teiseks on suurus suhteline. ASSITEJ festivalid on alati panustanud sügavusse, mitte laialivalguvusse. Aga tõsi on, et majanduslik madalseis pole ka NB Festivali säästnud ning Tallinnas on pildil keerulisem olla kui Jõhvis või Pärnus. Kuid kõige olulisem on see, et neid festivale on aastate jooksul korraldanud neli-viis inimest vabast tahtest ja muude tööde kõrvalt. Tervitan häid kolleege Treffist ja festivalidel näeme!»

Rahvusvahelise lastele ja noortele mõeldud teatrite organisatsiooni (ASSITEJ) Eesti keskuse korraldatud NB Festivali kontseptsiooni üks osa on olnud idee viia tasemel lasteteater väiksematesse linnadesse, kus teatrit ei ole. Varem on festivali peetud Jõhvis, Narvas ja Pärnus.

«Esiteks lõpeb NB Festivali algusega Kopenhaagenis ja Malmös ASSITEJ maailmakongress ning siinne festival võiks olla kui järelpidu. Sealt saime kutsuda Tallinna festivali kaugemad teatrid ja külalised. Ja teiseks on Tallinn ju Euroopa kultuuripealinn. Tahtsime ka suurest peost osa saada,» põhjendab Avestik Tallinna kolimist.

Täpsem kava www.assitej.ee
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles