ArtVilnius kunstimessil osaleb Eestist kaheksa väljapanekut

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti osalejad Kogo galerii messiboksis. Ülevalt vasakult: Marko Mäetamm, Helen Melesk (Foku), Laura Elisabeth Konsand (Kogo galerii), Marian Kivila (Avangard galerii) / alt vasakult: Temuri Hvingija (Okapi galerii), Kristel Schwede (galerii Positiiv), Merilin Talumaa (Kogo galerii)
Eesti osalejad Kogo galerii messiboksis. Ülevalt vasakult: Marko Mäetamm, Helen Melesk (Foku), Laura Elisabeth Konsand (Kogo galerii), Marian Kivila (Avangard galerii) / alt vasakult: Temuri Hvingija (Okapi galerii), Kristel Schwede (galerii Positiiv), Merilin Talumaa (Kogo galerii) Foto: Kadi-Ell Tähiste

7.–10. juunil üheksandat korda Vilniuses toimuva rahvusvahelise ArtVilnius kunstimessi fookuses on tänavu Balti riigid. ArtVilnius on regiooni suurim kunstimess – 2017. aastal külastas messi 22 500 inimest, mis on senine publikurekord. Sellel aastal osaleb messil 55 projekti 200 kunstnikuga 20 erinevast riigist.

Avangard Galerii esitleb ArtVilniuse messil kaheosalist väljapanekut, mis ühest küljest heidab pilgu nõukogude perioodil taunitud kaasaegsele kunstile (Leonhard Lapin, Raul Meel), teisalt jälle vabast ühiskonnast sündinud ühiskonnakriitilisele kunstile (Peeter Allik, Andrus Joonas), mida ei kammitsenud enam käsud, keelud ja tabud.

Galerii Positiiv võtab messist osa Eve Kiileri, Vivian Ainsalu ja Meeli Laidvee fotokunsti teostega. Kiiler uurib linnakeskkondi Tallinnas ja teistes Balti linnades, Ainsalu leiab inspiratsiooni Eesti melanhoolsest loodusest ja müütilistest olenditest ning Laidvee huvitub inimkehast ja selle kaudu lugude rääkimisest.

Foku osaleb ArtVilnius messil Eesti kunstniku Laura Kuuse projektiga. Kuusk on õppinud semiootikat ja fotokunsti ning oma loomingu kaudu uurib ta standardiseerimise ja ratsionaliseerimise protsesse ühiskonnas. Oma viimastes töödes uurib ta kopeerimiskultuuri, millest me kõik paratamatult osaleme ning mis toodab ühesugusust.

Haus galerii esitleb sellel aastal Maarit Murka maale seeriatest «Kontekstiväline» ja «Meeleruum» ning tema uut graafikaseeriat «Tere tulemast». Maarit Murka on enim tuntud kui fotorealistlik maalikunstnik, kuid seekordses väljapanekus astub ta sammukese tagasi ning toob välja loomisprotsessi osa, mida tavaliselt ei eksponeerita.

NOAR osaleb kaheosalise väljapanekuga, millest ühe osa moodustavad 2017. aastal Balti Noore Kunstniku preemia võitnud graafika ja skulptuuri valdkonnas tegutseva Katrīna Čemme teosed. Teise osa väljapanekust moodustavad «MyEstonia?» võistlusele esitatud parimad teosed. «MyEstonia?» kuulub Eesti sajanda sünniaastapäeva programmi ning pakub võimalust näha riiki läbi välismaalaste silmade. Lisaks esitleb NOAR messil müstilise tänavakunstniku Edward von Lõnguse Euroopas ringi rändavat «(Re)start Reality» projekti.

Okapi galerii esindab sel aastal ArtVilnius kunstimessil Mehhiko päritolu performance kunstniku Niña Yharedi. Niña Yhared kaitses eelmisel aastal Mehhiko Riiklikus Ülikoolis doktoritöö kaardistades naiseks olemise kultuurilisi, poliitilisi, füüsilisi ja psühholoogilisi piire kasutades selleks oma keha. ArtVilniuse väljapanek koosneb fotoseeriast, audio-visuaalsest teosest ning Niña performance’ist.

Kogo galerii näitab messil Elīna Vītola, Alexei Gordini ja Eva Mustoneni 2018. aastal valminud töid. Elina Vītola on õppinud maalikunsti ja läheneb värvidele ning maalimisele pigem kontseptuaalses võtmes. Ka Alexei Gordin on maali taustaga, kuid ta liigub ladusalt erinevate meediumite vahel ning töötab nii joonistuse, foto, video kui ka performance’iga. Eva Mustonen tegutseb hetkel installatsioonikunstnikuna, kelle loomingus domineerivad isiklikku laadi jutustused.

Marko Mäetamme sooloprojekt «Sit Back, Relax and Enjoy the Rest of Your Life» on inspireeritud kunstniku igapäevaelust ning on enim ajendatud ebakindlustundest. Ebakindlustunne on miski, mis moodustab suure osa meie igapäevasest elust ning millega oleme harjunud. Mäetamme installatsiooni kuuluvad joonistused, animatsioon ja skulpturaalne objekt.

ArtVilnius toimub LITEXPO messikeskuses, aadressil Laisves 5, Vilnius. Eesti galeriide ja kunstnike seni suurimat osalemist kaasaegse kunsti messil koordineerib Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus. Eesti galeriide ja projektide osalemist Vilniuse messil toetab Euroopa Regionaalarengu Fond ja Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles