Kultuuriministeerium: loomaaeda ei tasu muuseumidega ühte patta panna

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kultuuriministeeriumi hinnangul ei peaks loomaaianduse korraldamine Eestis käima nende kaudu, vaid see võiks olla pigem keskkonnaministeeriumi haldusalas.

Kommenteerides tänases Postimehes ilmunud väidet, et loomaaianduse teema hajub Eestis nelja ministeeriumi vahel ära ja pole lõpuks enam kellegi asi, märkis kultuuriministeeriumi pressijuht Ave Toots-Erelt, et loomaaed pole siiski võrreldav muuseumidega, pigem võib otsida paralleele keskkonnaministeeriumi haldusalast.

«Loomaaedadega seonduv on Eestis määratletud loomakaitseseaduses. Näiteks loomaaiale annab tegevusloa keskkonnaamet, kusjuures komisjon, kes selleks oma hinnangu annab, moodustatakse keskkonnaministri käskkirjaga,» ütles Erelt Postimees.ee’le.

«Nii et kompetents asub neis asutustes ja nemad oskavad teemat sisulisemalt kommenteerida.»

Tallinna loomaaed on Tallinna linna kui omavalitsusüksuse asutus, mille asutamisse ei ole riiki (ükskõik millist ministeeriumi või ametit) kaasatud.

Nõnda toetab kultuuriministeerium Toots-Erelti sõnul loomaaeda vastavalt võimalustele samadel alustel nagu kõiki teisi kohaliku omavalitsuse asutusi.

«Seni on teadaolevalt peale kultuuriministeeriumi loomaaeda rahastanud veel siseministeerium, keskkonnahariduskeskus ja ehk mõni teinegi riigiasutus.»

Briti loomakaitseühing andis eile avaldatud raportis Eesti loomaaedade kohta hävitava hinnangu.

See hinnang kubiseb vigadest, ütles Tallinna loomaaia juhataja Mati Kaal, tunnistades samas, et pideva rahapuuduse tõttu ei vasta paljude loomade elutingimused tõepoolest loomade vajadustele.

Tänane Postimees kirjutab ka, et pole ühtegi ministeeriumi, kelle teema selgelt loomaaiandus, selle regulatsioonid ja järelevalve oleks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles