Möödunud muinsuskaitse-aasta raiuti raamatusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Muinsuskaitseamet

Ilmus «Muinsuskaitseraamat 2010», mis võtab kokku möödunud aastal valminud olulisemad restaureerimistööd, põnevamad uuringud ja leiud üle Eesti ning sisaldab artikleid muinsuskaitse ja restaureerimise valdkonna teemadel laiemalt.


2010. aasta oli rikkalik mõisa-aasta. Taastati ja taasavati erakordselt palju hooneid, millest üheksa on leidnud koha ka raamatus. Nende hulgas on mõisakoole (Kiltsi, Laupa, Puurmani), puhkuseveetmise ja spaaturismi näiteid (Saka, Vihula), kultuuri- ja loomemajanduse keskusi (Mooste, Alatskivi) ning kaks endist suvemõisa (Kõltsu ja Pfaffi).

Põnevamatest objektidest on raamatus juttu veel Tartu Mänguasjamuuseumi teatrimajast, Kiek in de Köki muuseumist ja bastionikäikudest Tallinnas, Pärnu Vallikäärust, Amandus Adamsoni suveateljeest Paldiskis, Haapsalu promenaadist ja kuursaalist jt.

Lisaks hoonete restaureerimisele on vaatluse all paljud teised pärandikaitse valdkonnad: kunstimälestised, linnaehitus, 20. sajandi arhitektuuri kaardistamine, Eesti esmakordne osalemine UNESCO maailmapärandi komitee töös, ajalooliste linnade haldamine, tapeetide ja orelite restaureerimine ja palju muud.

Oma osa on sellelgi, mis alles servapidi muinsuskaitse huviorbiiti jõudnud, näiteks kommunaalmajanduse mälestusmärgid. Lood on kirjutatud erinevatest vaatevinklitest, autoriteks arhitektid, restauraatorid, muinsuskaitsjad ja mälestiste omanikud.

Muinsuskaitseraamatut annavad välja Muinsuskaitseamet, Tallinna Kultuuriväärtuste Amet ja Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja restaureerimise osakond. Tänavusel raamatul on muutunud nimi ja kujundus (kujundaja Tuuli Aule). Toimetajateks on Kais Matteus ja Liina Jänes. Raamat on müügil Muinsuskaitseametis ja raamatupoodides.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles