«Nõukogude hipide»muusika jõudis vinüülplaadile

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nõukogude hipid»
«Nõukogude hipid» Foto: Kaader filmist

Rahvusvahelistel filmifestivalidel erakordset tähelepanu pälvinud Eesti dokumentaalfilmis «Nõukogude hipid» kõlanud muusika on pressitud vinüülile. See on Eesti esimene filmimuusika väljaanne, mis avaldatakse vinüülplaadil.

Kogumikalbumile on koondatud põnev valik filmis kõlanud lugudest, mis on eranditult pärit nõukogudeaegse rockmuusika või varajase elektroonilise muusika vallast. Dokumentaalfilmi režissöör Terje Toomistu käsitles muusikat olulise arhiivina, mis väärib laiemat rahvusvahelist kõlapinda. Seetõttu kasutati filmis ainult ajastukohast muusikat ning koostati ka filmi soundtrack-kogumik.

Albumile jõudnud lood pärinevad aastatest 1971-1982. Ülekaalukalt on valikus Eesti autorite lugusid (Väntorel, Suuk, Mess ja Ornament), aga esindatud on ka Venemaa, Läti ja endise Tšehhoslovakkia muusikud. Ligi pooled lood pole kunagi varem avaldatud. Nende hulgas on näiteks Gunnar Grapsi Ornamendi lugu Radio Luxembourg, mis kõneleb nimetatud raadio märgilisest tähendusest noorte muusikamaitse kujundamises.  Vinüül on värviline ja sellega tuleb kaasa digitaalne koopia. Plaadi kujunduses on kasutatud fotosid, laulutekste ja kommentaare.

Vinüülplaadi esitlused toimuvad 17. juulil Tartus, Aparaaditehase sisehoovis ning 18. juulil EKKMis Tallinnas. Üritusi saadavad filmi linastused ja DJ-sessioon Western rock vs Eastern БЛОК, kus vinüülidelt mängivad muusikat DJ Ahto Külvet, DJ Andreas McKeough ja DJ Sander Varusk.

Vinüüli masteri teostas Peeter Salmela, plaadi kujundas Ilya Bogatyryev, albumi koostas Terje Toomistu ning produtseeris Cece Music koostöös Psühhoteegiga.

Eesti-Saksa-Soome koostöös valminud «Nõukogude hipid» on varem nägemata arhiivimaterjalidel ning põhjalikul uurimistööl põhinev pöörane lugu lillelaste elust Nõukogude Liidus. See oli ka 2017. aasta Eesti vaadatuim kodumaine dokumentaalfilm. Film on võitnud peapreemiad Itaalias Trieste rahvusvahelisel filmifestivalil Art & Sound võistlusprogrammis ja Kanadas Estdocsi festivalil Torontos ning see on linastunud kümnetel mainekatel rahvusvahelistel filmifestivalidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles