Setu kuninga lugu sünnib sääskede kiuste

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Ain Mäeots näitab ette, kuidas Peko isa (mängib Raivo E. Tamm – toim) üritab Jeesuse saadetud näitsikuid (vasakult Birgit Õigemeel, Sandra Uusberg ja Maarja Mitt) takistada pojaga sauna minemast, kuid tüdrukute nägemine võtab temagi jalust nõrgaks.
Lavastaja Ain Mäeots näitab ette, kuidas Peko isa (mängib Raivo E. Tamm – toim) üritab Jeesuse saadetud näitsikuid (vasakult Birgit Õigemeel, Sandra Uusberg ja Maarja Mitt) takistada pojaga sauna minemast, kuid tüdrukute nägemine võtab temagi jalust nõrgaks. Foto: Kristjan Teedema

Tere, Maarja, rõõm näha! tervitab lavastaja Ain Mäeots esmaspäeva hommikul Värska vabaõhulava kõrval kasesalus Vanemuise suvelavastuse «Peko» proovi saabunud näitlejat Maarja Mitti, kes üllatab kõiki omatehtud ja imemaitsva rabarberikoogiga. Võtaks veelgi, aga karp saab kiiresti tühjaks.

Kuigi otseselt ei saja, on väljas niiske ja vaid 14 kraadi sooja. «Kas kohvi saab kusagilt veel?» uurib Mäeots ja palub oma assistendil Krista Kotse­­lainenil kuuma jooki tuua. Juunist taas Vanemuise draamatrupiga liitunud Andres Mähar, kes mängib lavastuses peaosalist Pekot, tõmbab samal ajal jalga sinised kilepüksid ja Maarja Mitt määrib sääsetõrjevahendiga kokku püksisäärte alt väljapaistvad jalaosad.

Mäeveerule tuuakse kohale hunnik laigulisi vihmakeepe, millest üks rändab peagi Mäeotsa selga. «Aga sääskedega ma olen juba nii harjunud, et ei tunnegi,» lausub Mäeots ega tee kõikjal ründavatest putukatest tõesti suuremat probleemi.

Puuriitadest dekoratsioonid

Veel mõni kuu tagasi lokkas praeguses mängupaigas võsa, nüüd on üksikute kaskede vahele ehitatud puuhalgudest dekoratsioonid, mis kujutavad nii setu küla, maju kui vajaduse korral ka puuriita. Iir Hermeliini väljamõeldud lavakujundusele kulus üle 800 rummi lõhutud küttepuid, millest jätkuks mõnele majapidamisele talve üleelamiseks 80 aastaks.

Etenduse liikumisjuht Janek Savolainen, kes suurema osa proovist kannab peas langevat sääsevõrku ja näeb seetõttu välja nagu mesinik, näitab Birgit Õigemeelele ja Maarja Mitile täpselt ette, kuidas tuleb Peko poega Meroskit tantsu ja setu vöödega võrgutada. Viiendat korda liikumist läbi tehes viskab Õigemeel jaki seljast ja palub pausi. «Palavaks võtab,» lausub ta.  

Mähar keerab endale uue plotski ja ootab kannatlikult oma korda. Täpselt sama teeb puuriida taga Merle Jääger, kes mängib loos Peko ema. Nädalavahetusest jäänud Rabarocki käepael veel randmel,  kasutab Jääger aega setu kõlapaela kudumiseks ning räägib ajakirjanikule pikalt kirivööde ja kõlapaelte tehnikast ja ajaloost.

«Võtame nüüd esimese vaatuse saunastseeni,» kamandab Mäeots peale pausi näitlejad kohtadele ning näitab ise ette, kuidas tänapäevast muinasaega sattunud kolm näitsikut peaksid saunas pesevale Pekole lähenema. «Peko isa püüab öelda, et naised meestega sauna ei lähe, aga teie ei kuula,» räägib lavastaja ning viskab tüdrukute ette istukile.

Veinist ülemeelikuks muutunud neiud aga ei pane teda kuulmagi ning piiluvad hetke pärast juba sauna seina taga. «Vinguprotsent on siin tervist kahjustav. Euronormid seda ei luba,» kuulutab üks tüdrukutest. Teine aga uurib läbi seina Pekolt, kas nad võivad pooliku veinipudeliga lavale tulla.

«Sannas juua ei tohi. Sannas sünnitas, ravitas, mõstas ja kooldas,» teatab Peko enesekindlalt, aga on juba hilja. Näitsikud on lavale hüpanud ja vihalehti lendab nelja ilmakaare poole.

Segaduses Peko isa, keda hakkab Arvo Kukumäe asemel mängima Raivo E. Tamm, piilub samuti läbi sauna seina ja uurib, mis toimub. Ühtäkki paneb Peko saunast jooksu, naised järel. Kogu stseen võetakse mitu korda uuesti läbi ning Mäeots jagab jälle õpetussõnu.

Sääsetõrje parfüümiks

Vahepeal käib Birgit Õigemeel ennast sääskede vastu Offiga «lõhnatamas» ja kurdab, et sellest pole mingit abi. «See on rohkem nagu rituaal,» kommenteerib Mäeots ning räägib sellest, kuidas ta prooviperioodi vahel Tartus käies avastas, et inimesed lõhnavad linnas mitte Offi, vaid parfüümi järgi.  
Järgmine lõik proovist räägib sellest, kuidas näitsikud on noore Peko pea segi ajanud ning noormees püüab ühte neist kinni püüda. «Mis see märgusõna on?» küsib Mähar ja pistab pea puuriida tagant välja.

Kui ta on lõpuks oma ihaldatu kätte saanud ja teda hoogsalt musutanud, kostab puuriida juurest teise neiu manitsus: «Eeskiri ei luba objektiga emotsioonipõhist suhet luua.»
Märkamatult on käes keskpäev. Traditsiooniliselt ollakse proovi ajakavast veidi maas, aga Vanemuise suvelavastus on astunud jälle sammukese vastu järgmisel reedel toimuvale esietendusele.

«Peko»

• Autor Kauksi Ülle, kaasautorid Ain Mäeots, Siret Paju ja Olavi Ruitlane.

• Lavastab Ain Mäeots, kunstnikutöö teeb Iir Hermeliin (Tallinna Linnateater), helilooja on Kristjan Priks ja liikumisjuht Janek Savolainen.

• Nimiosas Andres Mähar, Peko isa rollis Raivo E. Tamm. Teistes osades Sandra Uusberg (Tallinna Linnateater), Birgit Õigemeel, Juss Haasma, Merle Jääger, Marje Metsur, Riho Kütsar, Tanel Jonas, Ott Sepp, Maarja Mitt ja Tarmo Tagamets (Võru Linnateater), ansambel Zetod, pärimusteatri Taarka noortestuudio ja koorid.

• Teater ei soovita etendust lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles