Presidendi vastuvõtt Jõhvis mõjub virulastele palsamina

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Saaremäe (paremalt), president Toomas Hendrik Ilves ja linnapea Andres Jaadla suvisel punklaulupeol Rakveres.
Üllar Saaremäe (paremalt), president Toomas Hendrik Ilves ja linnapea Andres Jaadla suvisel punklaulupeol Rakveres. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Tuleva aasta 24. veebruaril Jõhvis peetav Eesti vabariigi presidendi vastuvõtt mõjub virulastele meeliülendava palsamina, sest nähakse, et riik hoolib sellest piirkonnast.


Presidendi vastuvõtu kultuuriprogrammi lavastab Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe, kes püüab kogu ürituse teha samuti äärmiselt Virumaa-keskse, kirjutab Virumaa Teataja.

«Kõik artistid, kes lavale astuvad, on pärit kas Virumaalt või Virumaaga muul moel seotud,» ütles Saaremäe. «Teen seda koostöös Rakvere teatriga,» rõhutas ta.

Erinevad kihid

Saaremäe rääkis, et programmi ühendavaks motiiviks on erinevad kultuurikihid.

«Kui vaatame Virumaa pankrannikut, siis näeme siin mitut kihti: on paekivi-, liivakivi- ja põlevkivikiht,» selgitas lavastaja. «Sama näeme ka Virumaa inimeste seas, siin on segunenud eesti ja vene kultuurikiht, pärimuskultuur ja popkultuur.»

Üllar Saaremäele tehti ettepanek presidendi vastuvõtt lavastada juba varem, kuid läinud nädalal, kui riigipea Toomas Hendrik Ilves külastas Lääne-Virumaad, kohtus ta Rakveres lavastajaga silmast silma ning siis räägiti ideedest konkreetsemalt.

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm kinnitas, et nende jaoks on sellise ürituse korraldamine suur au. «Mulle väga meeldib presidendi soov niimoodi Eestit suuremaks muuta, see on ka selge märk kogu Eestile, et Virumaa on riigi jaoks jätkuvalt tähtis.»

Kontserdimaja direktori sõnul mahutab Jõhvi saal 800 inimest, nagu ka Estonia. «Lisatelke, nagu oli Tartus, meil plaanis pole, leiame sel korral teistsugused lahendused, täpsemalt on aga kõigest veel vara rääkida,» lausus Piia Tamm.

Ida-Viru maavanem Riho Breivel märkis, et vabariigi aastapäeva tähtürituste toomine Ida-Virumaale näitab riigi positiivset hinnangut piirkonnale.

«Tihti vaadatakse Virumaa peale mujal Eestis viltu, aastapäeva üritused siin toovad meile kindlasti ka meedia tähelepanu ja kokkuvõttes aitavad need meid tulevikus positiivsemas valguses näha,» lausus Breivel.

Suurem Eesti

President Toomas Hendrik Ilves soovib Eesti vabariigi 91. aastapäeva piduliku kontserdi ja sellele järgneva vastuvõtu korraldada Ida-Virumaal Jõhvi kontserdimajas, et tunnustada ja väärtustada maakonna kohaliku elu edendajaid.

Lisaks aastapäeva pidulikule osale Jõhvis korraldatakse iseseisvuspäeva paraad samuti Ida-Virumaal - Narvas.

Läinud aastal korraldas president Ilves vastuvõtu traditsiooniliselt Tallinnas Estonia kontserdisaalis, üleeelmisel aastal aga erandina Tallinnast väljas Tartu Vanemuises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles