Eesti elu näeb välja justkui komöödia

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses «Viru tango» on mängus suur kümblustünn ehk tünnisaun. Seetõttu tuleb lavakunstikooli 20. lennu kursusevendadest näitlejatel, kes kehastavad äriideede poolest rikkaid vendi Villut (Mart Toome, vasakul) ja Matit (Anti Reinthal), ka rõivastest vett välja väänata.
Lavastuses «Viru tango» on mängus suur kümblustünn ehk tünnisaun. Seetõttu tuleb lavakunstikooli 20. lennu kursusevendadest näitlejatel, kes kehastavad äriideede poolest rikkaid vendi Villut (Mart Toome, vasakul) ja Matit (Anti Reinthal), ka rõivastest vett välja väänata. Foto: Sille Annuk

Näidendi autor Veera Marjamaa ja lavastaja Kank­­ku Kinkkunen on Soomest. Nende «Viru tango» räägib eesti meestest, kes otsustavad soomlaseks hakata. Küsimustele vastab Hannes Soo­­saar (pildil), kelle valdustes komöödia publiku ette tuleb.


Kuidas on võimalik, et teie juhatatav SA Kalevipoja Koda koostöös kohalike noorte asutatud MTÜga Parim Valik ehk ühtekokku Kalevipoja Suveteater toob Kääpa külas vaatajate ette lavastuse, mille autor ja lavastaja on mõlemad Soomest?

Veera Marjamaa käis vaatamas «Välekit», mida me etendasime siinsamas Kalevipoja Kojas eelmisel suvel. Tal tekkis hea mõte kirjutada tänapäevane kaasahaarav komöödia, pidades silmas meie ilusat looduslikku mängupaika Kääpa jõe lähedal ja nii eesti kui ka soome rahvuseepost.

Nii annavadki etendusele vürtsi ka Siil ja Kalevipoeg. Muide, vaheajal pakutakse siilisuppi.

Mida näevad vaatajad «Viru tangos»?

«Viru tango» räägib Eesti hetkeolukorrast ja ühiskonnaprobleemidest kahe soomlaseks ihkava eesti mehe elu kaudu.

Nad üritavad äri ajada ja rohkem raha teenida. Neile tuleb iga minut mitu uut äriideed ja nad kaaluvad ka Soome suurema raha järele minekut.

Kes kuuluvad truppi?

Lavastaja on Soomest pärit Kankku Kinkkunen, liikumise on teinud Kaisa Oja ja Marko Mehine Tartust, peaosades on kutselised näitlejad Mart Toome ja Anti Reinthal.

Lavastuses teeb kaasa kaheksa noort Jõgevamaa, Põltsamaa ja Tartu harrastusnäitlejat, kelle valisime välja konkursil suve alguses.

Osa tööst on käinud Skype’i vahendusel. Oleme teinud proove ka nii, et ühenduses olid Tallinn, Helsingi, Kääpa ja – et Anti Reinthal oli Inglismaal – ka London. Kasutasime väga hästi ära infoühiskonda.

Varem on Kääpa külas tegutsenud Mati Tiku juhtimisel Metsateater, mille lavastustes on osalenud teiste hulgas näiteks Veikko Täär ja Hilje Murel. Keda ja mida toob sealsamas vaatajate ette Kalevipoja Suveteater oma järgmisel, neljandal suvel?

Järgmiseks aastaks on vaikselt juba plaanid valmimas. Kindlasti tuleb teha, üha professionaalsemalt ja ikka paremini.

«Viru tango»
• Kalevipoja Suveteater esietendab 29. juulil kell 19 Jõgevamaal Saare vallas Kääpa külas «Viru tango».
• Näidendi on kirjutanud etenduskohta silmas pidades Veera Marjamaa (Soome) ja tõlkinud näitleja Anti Rein­thal.
• Lavastab Kankku Kinkkunen (Soome).
• Koreograafia on loonud Kaisa Oja ja Marko Mehine.
• Mängivad kutselised näitlejad Mart Toome ja Anti Rein­thal ning noored harrastusnäitlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles