Folgi süda pandi tuksuma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna pärastlõunal pandi ligihiilivas vihmahoos Kaevumäel tuksuma tänavuse Viljandi pärimusmuusika festivali süda, mis lõi rütmi ja pulsi linna peale laiali.

Avamisel pääsesid püünele Viljandi kultuuriakadeemia tudengid ja vilistlased, riigi paremad noored muusikud tantsijad ning väliskülalised kaugematest maadest. Üheskoos pandi Kaevumäele 19. folgi avamist vaatama tulnud publiku jalad tatsuma ja südamed kiiremini põksuma.

Avamist juhtis Silver Sepp puupakust ja naeltest meisterdatud imepilliga, pannes selle häälitsema kord liivapaberi, kord pulga, kord poognaga. Iga kõneleja sai tema pilli sisse lüüa naela, et paremini rütmi ja pulssi edasi anda.

«Rütm ja pulss on meile, inimestele, midagi nii omast ja selgesti mõistetavat,» mõtestas festivali teema lahti Viljandi linnapea Loit Kivistik. «Tunneme ju läbi pulsi oma oma meeleolu, oma füüsilist seisundit. See annab edasi selgeid tundeid ja märke. Rütm muusikas annab meile samamoodi kõik need tunded ja meeleolu, mida meie esivanemad tundsid, kui nad selle muusika lõid ja selle järgi tantsisid.»

Linnapea leidis, et linn on külaliste võõrustamiseks valmis, ja andis festivali korraldajatele üle ka linnavõimu sümboliseeriva võtme. «Kallid külalised, ma loodan, et tunnete end siin soojalt vastuvõetuna, ja pidutsege meeleolukalt»» soovis Kivistik.

Avamisel tervitas festivali külalisi ka president Toomas Hendrik Ilves, kes pikka juttu ei teinud. «Meeleolud on erinevad, aga meeleolu juulikuu neljandal neljapäeval on alati hea. See on kindel, nagu vihm on sel päeval alati kindel,» sõnas president, lõi naela pakku ja soovis folgi pealikule Ando Kivibergile õnne tänase sünnipäeva puhul.

Kiviberg pidi lavale astudes tunnistama vaid presidendi sõnade õigsust, sest tema sõnavõtu ajaks langesid taevast üha rohkem piisku ja järve kohalt kandus lossimägedesse pulsile lisa andma müristamise rütm. Pidu jätkus nii hoogsalt, et formaalne avamine läks korraldajatel sootuks meelest. «Festival on avatud!» hüüdis Ando Kiviberg mikrofoni alles siis, kui noored tantsijad ja löökpillimängijad olid festivali rütmi ja pulsi linna laiali kandnud ning rahvas lahkuma asutas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles