Selgunud on Swedbanki rahvusvahelise kunstipreemia kandidaadid

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstipreemia nominent Taavi Piibemann.
Kunstipreemia nominent Taavi Piibemann. Foto: Liis Treimann

Täna kuulutavad Swedbank ja Kumu kunstimuuseum välja tänavused kunstipreemia kandidaadid, preemia võitja selgub 4. detsembril Kumus nominentide näituse avamisel.


Esmakordselt kandideerivad sel aastal Swedbanki preemiale (endine Hansapanga kunstipreemia) kunstnikud lisaks Baltimaadele ka Rootsist ja Venemaalt, teatas pank.

Auhinna võitja valib välja rahvusvaheline žürii. Võitjale määratakse rahaline auhind 10 000 eurot.

Tänavuse preemia nominendid on Taavi Piibemann Eestist, Miks Mitrevics Lätist, Kristina Inčiūraitė Leedust, Alexander Vaindorfst Rootsist ning Igor Makarevich ja Elena Elagina Venemaalt.

Kandidaadid valis välja iga riigi kohalik žürii. Rahvusvahelisse žüriisse on kutsutud Iris Müller-Westermann (Moderna Museet, Rootsi), Maaretta Jaukkuri (Kunstnernes Hus, Norra), Norbert Weber (vabakutseline kuraator, Saksamaa), Jarosław Suchan (Sztuki muuseum, Poola) ja Sirje Helme (Kumu kunstimuuseum, Eesti).

Swedbanki kunstipreemiale pandi alus 2000. aastal, mil Eestis anti välja esimene Hansapanga kunstipreemia.

Tänaseks on preemia saanud endale uue nime ning koos nimemuutusega on laienenud ka preemia ulatus. Liigutud on üle Baltikumi piiride ja esmakordselt kandideerivad Swedbanki kunstipreemiale kunstnikud Venemaalt ja Rootsist.

Laureaadi valiku juures on läbi aastate hinnatud kunstniku aktiivset tegutsemist eelmise aasta jooksul, samuti tööde uuenduslikkust ning rahvusvahelist mõistetavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles