Kolleegid ja fännid õnnitlesid Helgi Sallot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna 70. juubelit tähistanud Helgi Sallot õnnitlesid Estonia teatris pikaaegsed kolleegid ning sajad tema talendi austajad.

Estonia teatri sinises saalis algas kell 17. avalik autogrammitund ning sünnipäevalapse õnnitlemine. Saalis olid üleval ka kaks näitust, millest esimene tutvustas Sallo pika karjääri olulisemaid rolle läbi kostüümide. Teine, Eve Lõhmuse koostatud fotonäitus avalikustas Eesti Teatri ja Muusikamuuseumi kogudest Helgi Sallo teateirollidest tehtud pildid, millest kõiki isegi päevakangelane varem näinud polnud. Lõhmus märkis, et valmistas näitust ette peaaegu aasta ning tegu on kõige paremate piltidega, mis näitlejanna pika karjääri jooksul tehtud on.

Kultuuriministeeriumi esindajad olid esimeste õnnitlejate seas, kantsler Siim Sukles vabandas, et ta pidi asendama Narvas viibivat ministrit Rein Langi. Sukles tänas Sallot tema olemasolu ning pika karjääri eest, ministeeriumi poolt kingitavat tšekki nimetas ta näitlejanna ande ja teenete kõrval tühiseks tasuks.

Näitlejate Liidu poolt õnnitlesid juubilari Ain Lutsepp ja Gert Raudsep. Pärast mõnda ametlikku õnnesoovi võttis Sallo sõna ning kutsus kõiki vabamas vormis jätkama. «Tundke end nagu kodus, see teater siin on minu kodu,» ütles ta.

Sallot olid õnnitlema tulnud tütar Liina Vahtrik lastega, pikaaegne lavapartner Voldemar Kuslap, Estonia bariton Hans Miilberg, elulooraamatu autor Hille Karm, Europarlamendi saadik Vilja Savisaar-Toomast ja ooperilaulja Taimo Toomast, kolleegid Katrin Karisma, Tõnu Kilgas, Elle Kull, Ago-Endrik Kerge.

Alates 1993. aastast on Sallo mänginud ETV seriaalis «Õnne 13» ühte peategelast Almat, sarjategijatest olid kohal produtsent Raivo Suviste ja teine režisöör Kadri Kilp, kes kinkisid sünnipäevalapsele koos lillekimbuga ka suure vaasi.

Lisaks kolleegidele oli Sallo juubel Estoniasse toonud ka sadu tema näitlejatööde austajaid. Nemadki said juubilari õnnitleda, temaga koos pilti teha ning fotole või raamatusse autogramme paluda. Fänne oli kohal nii palju, et autogrammitund kestis plaanitust kauem ning toodud lilled võtsid enda alla mitmed lauad.

Kogu pidulikkuse juures jäi näitlejanna väga tagasihoidlikuks. «Ei oleks uskunud, et minu 70. sünnipäeval, üle kümne aasta pärast seda kui ma enam ei laula, olen ma ikka nii paljude inimeste meelde ja südamesse jäänud. Mõtlen, aga alles mõtlen, selle peale, et võib-olla peaks veel mõne laulu kuskil poetama,» rääkis ta liigutatult.

Ta rõhutas korduvalt, et oli algselt vastu ettepanekutele oma sünnipäeva avalikult tähistada, kuid teatripere sai ta lõpuks nõusse. Sallo tunnistas, et selline suur tähelepanu ja austus, mis talle osaks said, tulid talle suure üllatusena, kuid seda suurem oli tema rõõm.

Pärast õnnitluste vastuvõtmist ja autogrammide andmist sai Sallo kingi oma koduteatrilt, rahvusooper Estonia perelt, mille liige näitlejanna alates 1964. aastast on olnud. Sallo paluti saali istuma ning talle esinesid kingiks mitmed tuntud estoonlased.

Sünnipäevakontserti alustas poistekoor Hirvo Surva dirigeerimisel esitades «Laulu Põhjamaast.» Seejärel saabus lavale Eino Baskin, kes meenutas viie ja poole aasta jooksul Baskini teatris koos mängitud etendusi. Ta tänas näitlejannat koostöö eest ning meenutas, kui hästi Sallo etendused saale ja kassat täitsid. «Oleks sa öelnud, et sa 60. aastaseks said, siis inimesed vähemalt usuks,» naljatles Baskin Sallo noorusliku välimuse ja energia kohta.

Voldemar Kuslap esitas sünnipäevalaulu. Teatrirahva poolt esinesid veel flamenco-tantsijad, sümfooniaorkestri ja ooperikoori poolt keelpillikvartett ja ooperilaulja Triin Ella. Age Oks ja Toomas Edur kutsusid lavale balletitrupi ning Triinu Leppiku ja Daniel Kirspuu duetiga. Viimaks etendasid Sallo õpilased, kuidas näeks proov välja ilma nende armastatud näitejuhita – suure segaduse ja nõutuse lahendamiseks kutsusid nad juubilari lavale: «Helgi, palun aita!»

Lavale astunud päevakangelast tänas koduteatri poolt ooperilaulja Mart Mikk.

«Me oleme sinu saatel sündinud ja kasvanud, su häält, ilu ja rolle imetlenud. Legendaarne olla pole kindlasti lihtne,» õnnitles Mikk.

Esinemistest silmnähtavalt liigutatud Helgi Sallo tänas esinejaid, kogu teatrikollektiivi ning kõiki õnnitlejaid.

Ta nimetas teatrit oma teiseks koduks ja suureks pereks, keda ta väga armastab ning kelle käekäik talle korda läheb. Ta sõnas, et praegu käivad noored, kes Estonia moodustavad, tema elupõhimõtte järgi elada iga päeva kui viimast, ilma silmakirjatsemata ja nüristumata ning kahtluste korral endast tõde otsides.

«Olin nii vastu sellele, et sünnipäeva, juubelit pidada. Olen lihtne Eesti tüdruk, sattusin imelise nimega teatrisse Estonia ilma hariduseta, ainult selle pagasiga, mis looduse ja vanemate poolt antud oli. Hoidke mind siin teatris veel kolm aastat, et saaksin elulooraamatusse kirjutada 50 aastat Estonias,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles