Käsmus algas täna neljas Viru Folk

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Lury & Andres Roots Roundabout
Steve Lury & Andres Roots Roundabout Foto: Meelis Veilbaum / Virumaa Teataja

Täna algas Käsmus Tartu viiuldajateviisiku Violin Violence üleastumisega neljas Viru Folk, mis pakub terve nädalavahetuse vältel võimaluse nautida muusikat, filme ja keskkonnaprogrammi.

“Ilm on oluliselt kehvem,” võrdles Steve Lury & Andres Roots Roundabout´i solist Andres Roots pool tundi enne oma bändi etteastet tänavust festivali kahe aasta tagusega, mil ta festivali külastas ja ruttas lavale heliproovi. Vastuseks, et mida ta publikult ootab vastas bluusimees:”kannatust.”
“Ju on ka blues kellegi rahvamuusika,” tõdes festivalikülastaja Esti Lõuna-Virumaalt Steve Lury & Andres Roots Roundabouti esinemist vaadates.

“Käsmus on taaskord mõnus. Litvintrollile sain käe pihku anda ja nad lubasid anda oma parima kontserdi, rohkem pole muusikuid veel kohanud,” ütles Viru Folgi peakorraldaja Peep Veedla enne esimest suurema lava kontserdit. Valgevene bänd Litvintroll, mis ühendab kaasakiskuva lavalise karismaga virtuoosselt torupillikõlalise keskajahõngulise muusika ja temperamentse valgevene rahvamuusika käredakoelise folk-metal’iga, esines festivali peaesinejana eile õhtul.

Steve Lury & Andres Roots Roundabout andsid merelaval kaasakiskuva esinemise. Praegu mängib pealaval Svjata Vatra, kus on solistiks endine Haydamaki trompetist Ruslan Trochinskyi.

Seekord astuvad Käsmus üles mitmed ebatraditsioonilised kooslused: Svjata Vatra & Lea Liitmaa, Zetod & Jaan Pehk, Pantokraator & Jaan Sööt, Paabel & Märt Avandi.

Viru Folgi raames leiab aset umbes 40 kontserdit esinejatega üheksast riigist.

Üks olulisemaid osasid festivalil peale muusikaprogrammi on olnud keskkonnateemalised loengud ja matkad. Muu hulgas saab ka täna ja homme õhtul osaleda eelmisel aastal väga populaarseks osutunud nahkhiirte retk-loengutel.

Viru Folgi tänavune filmiprogramm on valminud koostöös Kino Artisega ning toob vaatajateni juba traditsiooniliselt põnevaid arhiivkaadreid, filmiklassikat kuid ka ahjusoojalt valminud filme. KÄFF (Käsmu Filmi- ja Fotoprogramm) algas täna mürtsuga, kui näha sai Rootsi ja Prantsusmaa ühistööna eelmisel aastal valinud filmi “Müramuusika”, mis on veidra huumoriga kriminaalne lugu kuuest muusikaterroristist - iseennast mängivad kuus trummarit astuvad vastu halbade helide ja klassikalise muusika igapäevasele terrorile ühes Rootsi linnas, luues neljaosalise “linnasümfoonia”, mis keerab kõik täiesti pea peale.

Homme saab kuulata Moses Maimoni loenguid “Tantra - ida seksoloogia müsteeriumid” ja “Tiibeti ja India maagia ja saladused “ ning ükehomme teemal “Taimetoitlus - kas tervislik või mitte?” .

Ilm oli eile Käsmus soe, alguses oli pilves ja vahepeal tibutas vähest vihma, kuid praegu paistab päike.

Kõige pisematele festivalikülalistele on avatud Mamsli Mängumaa, lastead ja Laste Lustiaed . Kui aga kõhud tühjaks ei lähevad, on Käsmu elanikud avanud oma aiad kõigile festivali külastajatele, et seal pakkuda head ja paremat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles