Uuring: kolmveerand küsitletuist külastaks kord aastas ERMi uut maja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum.
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Ove Maidla

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) tellitud uuringu kohaselt külastaks 74 protsenti küsitletutest vähemalt kord aastas ERMi uut maja Raadil.

Kaheksa protsenti küsitletutest külastaks ERMi isegi kuni viis korda aastas, selgub Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud telefoniküsitluse tulemustest. Vaid neli protsenti oli küsitletute hulgas neid, kes arvasid, et nad ei külastaks ERMi mitte kordagi.

Muukeelsetest vastanuist 29 protsenti külastaks ERMi rohkem kui korra aastas (eestlastest 35 protsenti), vähemalt korra aastas külastaks muuseumi 45 protsenti muukeelseist.

Kõige enam pakuksid inimestele, hoolimata nende vanusest, huvi ERMis korraldatavad rahvuslikud suurüritused ja festivalid, näha sooviti eesti ja soome-ugri rahavaste kultuuri käsitlevaid püsinäitusi ning ajutisi vahelduvaid näitusi (üle 70 protsendi vastanuist pidas seda väga oluliseks või oluliseks).

Kõige suuremad lahknevused olid küsitletute vahel suhtumises ja vajaduses erinevate temaatiliste programmide (rahvakultuur ja selle ilmingud, rahvakalendri tähtpäevad jms.) , nõustamisteenuste (näiteks konserveerimisalased õpitoad) vahel. Pakutavast võimalusest väga huvitatuid oli keskmisest enam, kuid samas ei tundnud 2/5 küsitletutest nende vastu vähimatki huvi.

Nooremad vastajad (eluaastad 15 – 29) nägid ERMi uut hoonet kui võimalust eneseharimiseks ja kultuuriliseks meelelahutuseks, isiklike tähtpäevade tähistamiseks ja sotsiaalseks suhtlemiseks. Vanemad vastajad olid suurürituste kõrval keskmisest enam huvitatud just eesti ja soome-ugri kultuure tutvustavatest näitustest.

Kui praegu toetavad Eesti maksumaksjad ERMi aastas ühe euroga, siis nendest, kes külastaksid ERMi vähemalt kord aastas, maksaks oma maksude kaudu ERMile lisatoetust 84 protsenti küsitletutest. Võttes arvesse ka neid, kes ise ERM-i külastada ei plaani, oli ERMile lisatoetuse maksmise pooldajaid 78 protsemti küsitletutest. Kusjuures 15 protsenti vastajatest oli valmis ERMile maksude kaudu lisatoetust maksma isegi kümme või enam eurot aastas.

Uuringu viis läbi Turu-uuringute AS, kes küsitles ajavahemikul 20.– 25. juulini telefoni teel 500 eestimaalast vanuses 15 – 74 aastat. Küsitletute hulgas oli mehi 47 ja naisi 53 protsenti, eesti keelt rääkivaid inimesi oli 78 ja muukeelseid 22 protsenti. Küsitleti inimesi Tallinnast, Põhja-, Kesk-, Lõuna- ja Ida-Eestist, nii linnadest, maalt kui ka alevikest.

Küsitluse eesmärk oli teada saada, kas ja kui sageli eestimaalased külastaksid Eesti Rahva Muuseumi, kui Raadil valmib uus muuseumihoone ja milliste muuseumi poolt pakutavate kultuuriürituste, näituste ja teenuste vastu nad enim huvi tunneksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles